Dat trappen gaat zo snel, in seconden is het gebeurd

Met de dood van een grensrechter bereikt de agressie in het amateurvoetbal een nieuw dieptepunt. Dit seizoen besloot voetbalbond KNVB juist dat jeugdspelers niet meer voor het leven kunnen worden geschorst. Moet dat worden teruggedraaid? Of is er geen remedie tegen geweld op het veld?

Bij Nieuw Sloten, de club van de drie verdachten, werden gisteren alle trainingen afgelast. Foto ANP

Overal hangen lachende zwartepietenpoppen in de kantine van voetbalclub Buitenboys in Almere, maar de stemming is diep bedroefd. Jeugdige voetballers van de club en hun ouders zitten er maandagavond in een kring. Ze staren naar de grond. Even tevoren is bekend geworden dat hun grensrechter Richard Nieuwenhuizen is overleden, nadat hem zondag na afloop van een wedstrijd zwaar letsel was toegebracht door spelers van de bezoekende club, Nieuw Sloten uit Amsterdam.

„Gisteren was er nog sprake van mishandeling”, zegt Rob Mueller, secretaris van Buitenboys. „Nu is het doodslag.” Drie spelers van Nieuw Sloten zijn gearresteerd.

Het bestuur van de Amsterdamse club komt deze avond ook bijeen, op een onbekende locatie. Het heeft het betrokken team uit de competitie gehaald en de drie gearresteerde spelers uit de club gezet. Zij kunnen nooit meer lid worden, staat op de website van de club. Alle activiteiten van Nieuw Sloten zijn deze week afgelast: er zijn geen trainingen en er worden dit weekend geen wedstrijden gespeeld.

Bij Buitenboys in Almere Buiten zijn alle velden donker, behalve het veld waar Richard Nieuwenhuizen zondag in elkaar zakte. De Nederlandse vlag op de gevel van het clubhuis hangt halfstok. Ook hier zijn alle trainingen afgelast, maar de clubleden zijn toch gekomen. Voor een bijeenkomst met het bestuur, maar ook om met elkaar de schok te verwerken. Verdriet gaat over in boosheid, en omgekeerd. „Haantjesgedrag komt wel vaker voor op het veld”, zegt Rob Mueller. „Maar nooit op deze manier.”

Nieuwenhuizen was al een jaar of acht actief voor de club. Zijn zoon Mykel voetbalt hier ook. Zondagochtend stond de 41-jarige grensrechter te vlaggen bij een wedstrijd tussen Buitenboys B3, het team van zijn zoon, en Nieuw Sloten B1. Jongens van 15, 16 jaar.

De sfeer was tijdens de wedstrijd al gespannen, vertelt Mueller. Vooral bij Nieuw Sloten zat volgens hem een hoop frustratie: de spelers van het bezoekende team maakten onderling ruzie en scholden elkaar uit. Ook scheids- en grensrechters werden niet gespaard. Buitenboys stond met 2-0 voor, maar Nieuw Sloten wist er een gelijkspel van te maken.

Rob Mueller: „Er zijn geen kaarten getrokken, de wedstrijd is niet stilgelegd en er was keurig gelijkspel. Er was niets bijzonders aan de hand.”

Maar na afloop van de wedstrijd, rond het middaguur, werd een aantal spelers van Nieuw Sloten boos op de grensrechter. Hij werd door ten minste drie van hen tegen de grond gewerkt en geslagen en geschopt, „met volle hakken op zijn hoofd en nek”.

Werd er niet ingegrepen? Mueller: „Er is geprobeerd om te sussen en mensen uit elkaar te halen, maar dat trappen gaat zo snel: in een paar seconden is het gebeurd.”

Na afloop van de schoppartij was niet meteen duidelijk hoe ernstig de situatie was: Nieuwenhuizen stond op en liep weg. Hij wilde zelf geen aangifte doen. „Laat maar, laat maar”, zou hij hebben gezegd. Hij ging zelfs even naar huis.

Een paar uur later stond hij als toeschouwer langs de lijn bij een andere wedstrijd op het sportcomplex, samen met Mueller. Daar zakte hij plotseling in elkaar. „Hij zei nog: ‘ik voel me niet lekker.’ Toen hij neerviel, dachten we meteen aan het incident van die ochtend.”

Nieuwenhuizen werd met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. De club deed alsnog aangifte. Maandagochtend vroeg hield de politie drie spelers van Nieuw Sloten aan.

Hun elftal had eerder dit jaar al een collectieve gele kaart gekregen voor verbale agressie tijdens een wedstrijd. Toen schorste het bestuur een aantal spelers. Ook de A1 van de club, iets oudere jongens, was in oktober betrokken bij een incident. Een van hen raakte in gevecht met toeschouwers. Voor dit incident zijn schorsingen van negen en achttien maanden opgelegd.

De Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg wil volgende week met de KNVB en Nieuw Sloten over „de toekomst van de club” praten. „Ik wil weten of Nieuw Sloten genoeg doet om geweld en agressie tegen te gaan”, zegt de wethouder.

In de kantine van Buitenboys in Almere zijn twee politierechercheurs aanwezig, op zoek naar getuigen. „Veel mensen hebben een stukje gezien”, zegt Mueller. „Samen kunnen we de film compleet maken.”

Mueller is boos op de KNVB. Meer dan een etmaal na de gebeurtenissen heeft Buitenboys nog steeds niets van de voetbalbond gehoord. Later maandagavond, rond half twaalf, neemt de KVNB alsnog contact op met de club.

Na de bijeenkomst in hun clubhuis lopen de voetballers van Buitenboys met hun ouders naar buiten. Voor het hek staan camera’s en journalisten. Niemand wil commentaar geven.

Een jongen wijst naar de camera’s en zegt: „Wat denken ze nou dat we gaan zeggen?”

Zijn vader antwoordt: „Dat ze levenslang moeten krijgen.”

    • Yasmina Aboutaleb