Commissie Ruwaard Ziekenhuis onderzoekt 800 sterfgevallen

SPIJKENISSE - Het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse. Ongeveer 130 patienten van de afdeling cardiologie van het ziekenhuis moeten hun afspraak uitstellen of uitwijken naar een ander ziekenhuis, nadat was gebleken dat er mogelijk mensen zijn overleden door fouten van cardiologen. ANP ARIE KIEVIT Het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse. Foto ANP / Arie Kievit

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse gaat onderzoek doen naar alle sterfgevallen die in de afgelopen drie jaar in het ziekenhuis hebben plaatsgevonden. In totaal betreft het zo’n achthonderd overledenen tussen januari 2010 en nu, meldt het ziekenhuis vandaag.

Eerder besloot het ziekenhuis een onderzoek in te stellen nadat vorige maand bleek dat de sterftecijfers op de afdeling cardiologie in 2010 boven het landelijk gemiddelde lagen. De patiëntendossiers worden onderzocht, evenals de dossiers die in dezelfde periode door de klachtencommissie zijn behandeld en de meldingen die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) binnenkwamen.

‘Onderzoek neemt waarschijnlijk vijf maanden in beslag’

Het onderzoek staat onder leiding van hoogleraar interne geneeskunde Sven Danner. Hij verwacht dat het onderzoek zo’n vijf maanden gaat duren. Danner was in het verleden onder meer werkzaam in het AMC en het VUmc in Amsterdam.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte vorige maand in opspraak toen de afdeling cardiologie onder druk van de inspectie werd gesloten. In het ziekenhuis overleden twee jaar geleden 54 patiënten aan hartfalen of een hartaanval.

Cardiologen zouden foute diagnoses hebben gesteld en de kansen van een behandeling verkeerd in hebben geschat. Ook zouden jarenlang fouten zijn gemaakt bij stervenshulp aan patiënten. Het ziekenhuis wil de afdeling zo snel mogelijk weer openen. Ook ging het onlangs met de nabestaanden in gesprek.

Het aantal patiënten dat in Nederland overlijdt of ernstig letsel oploopt na een medische fout, ligt al jaren rond de 2.000. De patiënt wordt wel mondiger: er zijn meer klachten.

    • Jeannine Julen