Ajax flink onderuit tegen Real, maar overleeft wel in Europa

Ajax is vermorzeld in de wedstrijd tegen Real Madrid vanavond. Ajax mag ondanks de nederlaag verder in Europa omdat concurrent Manchester City eveneens verloor bij Borussia Dortmund. Daardoor eindigt Ajax als derde in groep D, goed voor een vervolg in de Europa League.

Viktor Fischer (links) van Ajax in duel met Pepe van Real Madrid tijdens de Champions League. Foto ANP / Olaf Kraak Viktor Fischer (links) van Ajax in duel met Pepe van Real Madrid tijdens de Champions League. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax is vermorzeld in de wedstrijd tegen Real Madrid vanavond. De ploeg mag ondanks de nederlaag verder in Europa omdat concurrent Manchester City eveneens verloor bij Borussia Dortmund met 0-1. Daardoor eindigt Ajax als derde in groep D, goed voor een vervolg in de Europa League.

Dortmund eiste met veertien punten de groepswinst op, terwijl Real op drie punten tweede werd. Beide clubs hadden zich in een eerder stadium al verzekerd van de volgende ronde van het kampioenenbal. Ajax eindigde met vier punten als derde, terwijl de Engelse landskampioen City zich blameerde met slechts drie punten uit zes duels.

De opdracht voor Ajax in Bernabeu was even helder als moeilijk. Bij winst was Ajax verzekerd van de derde plek en dus een vervolg in de Europa League. Bij ieder ander resultaat waren de Amsterdammers afhankelijk van de uitslag in Dortmund. De Engelsen hadden overigens wel een overwinning nodig om uitzicht te houden op Europese overwintering.

Al snel werd duidelijk dat een overwinning voor Ajax te hoog gegrepen was. Net als in de vijf eerdere ontmoetingen met Real van de afgelopen drie edities van het kampioenenbal hadden de Amsterdammers weinig in de melk te brokkelen.

Geen grip op Real

Meteen vanaf het beginsignaal maakten de Madrilenen hun intenties duidelijk. Ajax moest achteruit en kreeg geen grip op de lopende mensen van Real. Binnen tien minuten was de thuisploeg al tweemaal gevaarlijk geweest. Een goal van Karim Benzema werd vanwege buitenspel afgekeurd, terwijl Fábio Coentrao de paal raakte.

Even later was het toch raak. Benzema ontweek sluw de buitenspelval en bood Cristiano Ronaldo vervolgens een niet te missen kans: 1-0.

Het bleef daarna aanvallen van Real regenen. Ajax-doelman Kenneth Vermeer stond echter zijn mannetje. Hij reageerde adequaat op inzetten van Benzema en Sami Khedira. Tussendoor moest hij wel het antwoord schuldig blijven op een schot van José Callejon. De kleine aanvaller bleef koelbloedig, nadat hij op fabelachtige wijze was vrijgespeeld door Luka Modric (2-0).

Ajax komt terug in de wedstrijd

Na rust trok Real aanvankelijk de suprematie van de eerste helft door. Na de 3-0 van Kaka, een schitterend schot vanaf de rand van het zestienmetergebied, leek de ploeg van José Mourinho het echter wel te geloven.

Zeker nadat Derk Boerrigter 3-1 had gemaakt, groeide het zelfvertrouwen van Ajax. De linksbuiten schoot een door doelman Antonio Adán weggebokste bal in een keer binnen: 2-1.

Geheel in tegenstelling tot het eerste uur van de wedstrijd nam Ajax daarna het heft in handen. Het leidde tot een handjevol goede mogelijkheden, waarvan de grootste voor Danny Hoesen was. De spits schoot in vrijstaande positie hoog over. Ook Boerrigter en Christian Eriksen stelden goalie Adán nog op de proef. Real liet vrijwel niets meer zien, maar breidde desondanks toch nog de score uit. Callejon kopte zijn tweede treffer van de avond binnen en zorgde er zo voor dat Real voor de tweede keer dit seizoen met 4-1 won van Ajax.

Het wedstrijdverslag is van Novum

    • Anouk Eigenraam