Britten en Fransen voeren druk op Israël op

Ook Nederland wil dat Israël afziet van het bouwen van illegale nederzettingen op Palestijns gebied.

TEL AVIV. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben gisteren de Israëlische ambassadeurs in Londen en Parijs ontboden voor uitleg over Israëls plannen om meer huizen te bouwen in bezet Palestijns gebied.

Overwogen wordt om de Franse en de Britse ambassadeur tijdelijk terug te halen, meldde de Israëlische krant Haaretz. Parijs en Londen noemen dat speculatie. De ambassadeur terugroepen voor overleg geldt als een zware diplomatieke stap. Andere mogelijke stappen zijn naar verluidt het opschorten van bilateraal overleg, etikettering van producten die worden gefabriceerd in joodse nederzettingen in bezet gebied en een importverbod voor die producten.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ging gisteren in gesprek met de Israëlische ambassadeur over de bouw van drieduizend nieuwe woningen. Hij wil dat het land van de plannen afziet. De Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, heeft zijn zorgen aan premier Netanyahu kenbaar gemaakt

Ook de Amerikaanse regering heeft scherpe kritiek geuit. Israël verwerpt de kritiek.

Het Israëlische kabinet besloot vrijdag de huizen te bouwen in Palestijns gebied en in geannexeerd Oost-Jeruzalem, de beoogde hoofdstad van de nieuwe Palestijnse staat. Zondag besloot Israël bijna 100 miljoen euro aan voor de Palestijnen ingehouden belastingen niet uit te keren. NRC