‘Blijven mokken over gebrek aan steun heeft geen zin’

Olympisch Vuur wordt vanavond opgeheven. Het gevolg: in 2028 geen Spelen in Nederland. Tot woede van de Amster-damse sportwethouder.

Zijn werkkamer vulde zich met krachttermen toen Eric van der Burg vijf weken geleden de tekst van het regeerakkoord onder ogen kreeg. De Amsterdamse sportwethouder was boos dat zijn VVD en de PvdA met één zinnetje een dikke streep door de kandidatuur van Amsterdam voor de Olympische Spelen van 2028 hebben gehaald.

Van der Burgs woede heeft intussen plaatsgemaakt voor realiteitszin. Als dagelijks bestuurslid werkt hij vanavond met tegenzin mee aan de opheffing van Olympisch Vuur, de alliantie van sport, politiek en bedrijfsleven, die het Olympisch Plan 2028 vorm had moeten geven. Jammer, vindt de wethouder, de kandidaatsstelling van Amsterdam had de stad zo veel goeds kunnen brengen.

Had u het intrekken van regeringssteun niet zien aankomen?

Eric van der Burg: „Nee, ik had geen enkel signaal ontvangen. Het was ook niet te verwachten op basis van beide verkiezingsprogramma’s.”

Wat vindt u van de snelle, begripvolle reactie van NOC*NSF?

„Ik was boos. Ik vond dat er wel heel erg snel werd voorbijgegaan aan het vele werk dat is verricht. NOC*NSF had niet zo snel de omschakeling naar berusting moeten maken. Ik was die maandag dat ik het regeerakkoord las flink chagrijnig. Dinsdag en woensdag ook nog. Maar op donderdag heb ik me bij de situatie neergelegd. Blijven mokken is zinloos.”

Was krachtiger oppositie niet wenselijk geweest? De zorgkostennivellering werd tenslotte wel geschrapt?

„Uitermate jammer dat de Spelen zijn afgeblazen. Ook totaal onnodig. Maar die nivelleringsparagraaf was van een heel andere orde.”

Is het nu definitief dat Amsterdam geen kandidaat is voor de Olympische Spelen van 2028?

„Ja. Als het kabinet ermee stopt en NOC*NSF verzet zich niet verder, dan ben je klaar. Als het kabinet aanblijft tot het voorjaar van 2017 zou het technisch nog kunnen, maar dat verwacht ik niet, mede doordat in Nederland procedures langer duren dan in landen als Brazilië, Qatar en Rusland. Ik ga me de komende jaren niet met een Olympisch Plan bezighouden. Dat heeft geen enkele zin.”

Nederland en de Olympische Spelen, het blijft een moeizame combinatie, vindt u niet?

„Dat valt nogal mee. In 1928 gingen de Spelen in Amsterdam door dankzij steun van de bevolking. En nu was er al een opvallend groot draagvlak, vond ik. Zo’n veertig procent van de bevolking stond in deze tijden van crisis achter het plan. Wat niet wegneemt dat Nederland een ander land is dat bijvoorbeeld Groot-Brittannië of Brazilië, waar de bevolking van nature sportminded is. Maar gelukkig zijn we ook weer anders dan Rusland, waar president Vladimir Poetin een olympische kandidatuur er zo doorheen drukt.”

Hoe nu verder?

„De winst van het Olympisch Plan vind ik dat overheid, grote steden en NOC*NSF partners in sport blijven. We gaan nu kijken hoe we grote sportevenementen naar Nederland kunnen halen. Ik ga er wel vanuit dat het rijksgeld dat in Olympisch Vuur werd gestoken voor de sport behouden blijft.”

En hoe verder in Amsterdam?

„Het projectbureau Olympisch Ambitie wordt ontmanteld. Nee, er volgen geen ontslagen. De drie ambtenaren die er werken worden op een andere manier voor sport ingezet. En verder blijven we investeren in sport, alleen niet meer onder de vlag van het Olympisch Plan.”