‘Bijna 30 doden bij aanslag op school nabij Damascus’

Free Syrian Army fighters are seen near buildings damaged by what activists said were missiles fired by a Syrian Air Force fighter jet loyal to President Bashar al-Assad in the Akraba suburb of Damascus December 1, 2012. Picture December 1, 2012. REUTERS/Thair Al-Damashqi/Shaam News Network/Handout (SYRIA - - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Mannen na een aanslag afgelopen zaterdag in Syrië. Foto Reuters / Thair Al-Damashqi / Shaam News Network / Handout

Bij een aanslag op een school in de Syrische vluchtelingenkamp Al-Wafadine zijn 28 leerlingen en een docent om het leven gekomen. De school, gelegen nabij de hoofdstad Damascus, werd getroffen door een mortier, meldt de Syrische staatstelevisie volgens persbureau Reuters.

Update 19.31: Syrische staatstelevisie corrigeert het dodental: niet dertig, maar tien dodelijke slachtoffers vielen er bij de aanslag.

Syrische media meldden dat er terroristen achter de aanslagen zitten, bericht persbureau AFP. Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (OSDH) heeft melding gemaakt van het incident en kwam tot dezelfde bevindingen.

Sinds het begin van het conflict in Syrië lieten ruim 41.000 het leven, bericht OSDH. Er vielen voornamelijk burgerslachtoffers. Rebellen voeren een oorlog tegen het regime van president Bashar al-Assad.

VN vrezen inzet van chemische wapens

De Verenigde Naties (VN) vrezen dat het geweld in Syrië verder ontspoort. De angst heerst dat het Arabische land chemische wapens zal inzetten. De organisatie besloot gisteren daarom al haar medewerkers terug te trekken, die niet noodzakelijkerwijs in het land hoeven te verblijven. Ook alle reizen naar gebieden buiten Damascus zijn stopgezet. Alleen in noodgevallen mag het VN-personeel de Syrische hoofdstad verlaten.

Volgens Radhouane Nouicer, de humanitaire coördinator van de VN in de regio, wordt mogelijk een kwart van de honderd VN-medewerkers tegen het einde van volgende week al teruggehaald. De veiligheidssituatie is volgens Nouicer ‘ongelofelijk ingewikkeld’.

Lees ook het artikel van onze internetredacteur Pim van den Dool: Nog elke dag tientallen Syrische doden. Welke kant gaat het op met de oorlog?

    • Jeannine Julen