Bekendmaken pedo helpt niet

Het informeren van buurten of instanties over de vrijlating van veroordeelde zedenplegers maakt de kans niet kleiner dat ze opnieuw een strafbaar feit te plegen. Er zijn wel aanwijzingen dat het informeren van de buurt potentiële first offenders afschrikt.

Dat blijkt uit een literatuurstudie van het onderzoeksbureau van het Ministerie van Justitie (WODC). Staatssecretaris Teeven (Veiligheid, VVD) wil levenslang toezicht op zedenplegers mogelijk maken. Nu kan dat maximaal negen jaar. Teeven wil weten welke vorm van toezicht de kans op herhaling het kleinst maakt.

In Groot-Brittannië mag de politie scholen, woningcorporaties en ook bewoners informeren over de komst van een veroordeelde pedoseksueel naar hun buurt. In de VS is de informatie over zedenplegers voor iedereen opvraagbaar. De gedachte is dat gevaar eerder wordt opgemerkt.

Dat potentiële daders zich laten afschrikken door registratie van zedenplegers, kan te maken hebben met de angst om bekend te worden als zedenpleger en de maatschappelijke gevolgen die dat kan hebben, zoals het kwijtraken van werk en vrienden. Dat station zijn veroordeelde zedenplegers al gepasseerd. Bij hen zou de registratie juist een averechts effect hebben omdat ze erdoor in een isolement raken en daardoor eerder afglijden naar strafbaar gedrag. Partners en kinderen van daders lijden ook onder het ‘schandpaaleffect’. Als de zedenpleger meewerkt aan behandeling, een sociaal netwerk, werk en een woning heeft, is de kans op recidive het kleinst.