André Manuel is te karig met zijn venijn

Cabaret

André Manuel: ‘Bonzaai!!!’. Gezien 30/11, Griffioen, Amstelveen. Tournee t/m april. Inl: bunkertheaterzaken.nl ***

André Manuel gaat zitten op zijn stoel en speelt een paar akkoorden op zijn gitaar. De loopmachine, die hij met zijn voeten bedient, herhaalt die akkoorden een liedje lang. Wie wel eens een popconcert bezoekt (Ed Sheeran bijvoorbeeld) is niet verrast door deze techniek.

Manuel wil beelden in ons hoofd planten. De associaties die hij maakt bij een onderwerp of persoon, zullen wij de volgende keer ook hebben als het daar over gaat. Zo werkt ons brein, zegt hij.

Diederik Samsom is een gladde zak, stelt hij. Zijn associatie: denk aan de geschoren balzak van een man. Ter afronding gooit Manuel er een meezinger tegenaan: „Op de ballen van een man hoort een volle bos met haar.”

Een heel sterk of interessant uitgangspunt is het niet, maar hij vult een ruim uur met zulke bruuske associaties en gedachtesprongetjes, die uitlopen op liedjes: onder meer over premier Rutte, tv-verslaggever Alberto Stegeman en Anders Breivik.

Het tempo is laag. Als hij iets te berde zou brengen dat de moeite van het overpeinzen waard was, dan zou deze vorm van slow cabaret zin hebben, maar juist van deze superlinkse cabaretier zijn de politiek-maatschappelijke opinies een tikje gemakzuchtig. Mark Rutte moeten we voor ons zien in een witte zwembroek in een sloep in de grachten, want „Die Rutte is toch homo!”. Daar moeten we het mee doen.

Het venijn zit in enkele uitweidingen: over het hardvochtige leven op het platteland en zijn overleden moeder. Bij die hilarische, kwaadsappige teksten komt zijn geestesgestoorde grijns het beste uit de verf. Die losse passages hadden meer uitwerking verdient.

André Manuel, die tijdens de hele voorstelling niet een maal van zijn stoel komt, toont weinig energie – alsof hij zelf niet zo gelooft in wat hij doet. Tot nu toe was de Tukker een geheimtip in het cabaret: een geslepen en slimme verteller. Maar na Bonzaai!!! is mijn eerste associatie met hem: een beetje slappe hap. Zo werkt mijn brein.

    • Ron Rijghard