Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

An Awesome Wave van Alt-J uitgeroepen tot beste album van 2012

Alt-J met de Mercury Prize. Van links naar rechts: Joe Newman, Gwil Sainsbury, Gus Unger-Hamilton en Thom Green. Foto Reuters / Olivia Harris

Een maand geleden won Alt-J al de prestigieuze Mercury Prize voor hun debuutalbum An Awesome Wave. Vandaag maakte muziektijdschrift Oor bekend dat het album door de Nederlandse muziekpers is uitgeroepen tot het beste album van 2012.

Hoewel het jaar nog bijna een volle maand duurt, brengen tal van muziekbladen begin december traditiegetrouw weer lijsten met beste albums van het afgelopen jaar. De jaarlijst van Oor werd samengesteld op basis van de lijstjes van 55 Nederlandse popjournalisten, bloggers, radiomakers en zaalprogrammeurs.

Het album van Alt-J, een viertal uit Leeds, kreeg in Nederland lovende recensies. Zo schreef popjournalist Menno Pot in juni in De Volkskrant dat 2012 nog maar weinig platen opleverden die zo sprankelden als An Awesome Wave. Popjournalist Jerry Goosens noemde het “één van de geslaagdste debuten” van het jaar:

In de kern is An awesome wave een folkplaat, met gevoelige, op momenten wat al te geëxalteerde samenzang en fijnzinnige, akoestische gitaarpartijen. Maar anders dan restauratieve neofolkies kijkt Alt-J vóór- en niet achteruit. Samples, vervormde vocalen, uit de rails lopende elektronische ritmes - dit is het geluid van de 21ste eeuw.

De top 10 van Oors eindlijst:

  1. Alt-J - An awesome wave
  2. Jack White - Blunderbluss
  3. Frank Ocean - Channel Orange
  4. Cloud Nothings - Attack on memory
  5. The XX - Coexist
  6. Tame Impala - Lonerism
  7. Django Django - Django Django
  8. Grizzly Bear- Shields
  9. Alabama Shakes - Boys & Girls
  10. Kendrick Lamar - Good kid, m.A.A.d. city

Michael Kiwanuka net buiten top 20

Het favoriete album van popjournalist Hester Carvalho van NRC van dit jaar, Home Again van Michael Kiwanuka, eindigde op de 21e plaats. Ze schreef vorige maand over dit album in NRC:

Prachtig souldebuut van Ugandees/Britse zanger die pijnlijk en koesterend tegelijk weet te klinken.

Luister de eindlijst van Oor op Spotify.

Britse acts laatste jaren vaak op nummer één

Britse acts eindigen de laatste jaren vaak op nummer één van de eindlijsten van Oor. Vorig jaar stond Let England Shake van de Britse zangeres PJ Harvey- tevens winnaar van de Mercury Prze - op de eerste plaats van de lijst. In 2009 stond het naamloze debuutalbum van The XX op één en dat album won een jaar later de Mercury Prize.

Alt-J minder populair in lijstjes buitenlandse muziekbladen

An Awesome Wave van Alt-J mag dan wel in Nederland uitgeroepen zijn tot het album van het jaar, maar in de jaarlijsten van buitenlandse muziekbladen doet het album het niet al te best. Ok, in de eindlijst van NME staat Alt-J op nummer 5 en het album is ook opgenomen in de lijst van Q, maar Alt-J ontbreekt zelfs in die van Mojo en Uncut.

Uncut kiest voor Old Ideas van Leonard Cohen

Dat laatste tijdschrift heeft het album Old Ideas van Leonard Cohen op één staan, gevolgd door Tempest van Bob Dylan. Beide albums ontbreken in de top 25 van Oor.

Leonard Cohen zingt het nummer Going Home van zijn album Old Ideas tijdens concert in Gent, afgelopen augustus:

Ook bij Mojo staat Old Ideas hoog in de lijst met beste albums van 2012, op plek 4. Bij dat muziektijdschrift staat het album van Jack White op nummer één, gevolgd door Frank Ocean’s Channel Orange (op nummer 1 bij Spin). Bij NME ten slotte staat Tame Impala op de eerste plaats.