Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Jeugdspelers nu officieel verdacht van doodslag

ALMERE - Mensen lopen de kantine van SC Buitenboys in om een bijeenkomst bij te wonen nadat bekend is geworden dat de grensrechter overleden die zondag mishandeld is door een jeugdelftal van Nieuw Sloten. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
ALMERE - Mensen lopen de kantine van SC Buitenboys in om een bijeenkomst bij te wonen nadat bekend is geworden dat de grensrechter overleden die zondag mishandeld is door een jeugdelftal van Nieuw Sloten. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Mensen lopen de kantine van SC Buitenboys in om een bijeenkomst bij te wonen nadat bekend is geworden dat grensrechter Richard Nieuwenhuizen is overleden. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De drie jongens die gisterenochtend zijn aangehouden voor de zware mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, worden voorgeleid voor doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Nieuwenhuizen bezweek gisteren aan zijn verwondingen nadat de drie verdachten, van vijftien en zestien, hem meermalen tegen zijn hoofd hadden geschopt en geslagen. De spelers waren lid van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten, maar hun lidmaatschap is na hun gewelddadige handelingen opgezegd. Sinds gisteren zitten ze vast.

De 41-jarige grensrechter en voetbalvader was al acht jaar lid van voetbalclub S.C. Buitenboys in Almere. De club heeft na de dood van Nieuwenhuizen besloten om komend weekend geen wedstrijden te spelen. Clubleden willen zaterdagochtend een tocht lopen langs die vereniging als eerbetoon aan de voetbalvader.

Blatter bedroefd over dood grensrechter

FIFA-preses Sepp Blatter heeft vandaag geschokt gereageerd op de dood van de grensrechter. Blatter: “Ik wil mijn droefheid over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen uitspreken”, schrijft Blatter in een verklaring.

“Voetbal is een spiegel van de samenleving en helaas komen dezelfde krachten die de samenleving bedreigen, in dit geval geweld, ook in onze sport voor. Ik blijf ervan overtuigd dat voetbal, door de onvermoeibare inzet van mensen als Nieuwenhuizen, een goede kracht is.”

Vanochtend is de KNVB op bezoek geweest bij Buitenboys. De voorzitter van de club had gisteravond in Pauw & Witteman kritiek op het uitblijven van steun vanuit de bond. De KNVB maakt later vandaag vervolgstappen bekend.

‘Voetbalvrij weekend in Amsterdam’

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg pleit ervoor dat zijn gemeente alle amateurwedstrijden van dit weekend afgelast. Het is tijd voor bezinning, aldus de wethouder van Sport.

Twitter avatar ericvanderburg Eric van der Burg Laat dit weekend een weekend van bezinning zijn;een voetbalvrijweekend waarin we stil staan bij hoe het geweld op voetbalvelden te stoppen

In een interview met Radio 1 liet Van der Burg weten dat de jongens van voetbalclub Nieuw Sloten al eerder de mist in waren gegaan. Ze zouden zich collectief hebben misdragen, aldus de wethouder:

“Ze hebben zich een tijd geleden collectief verbaal misdragen richting de scheidsrechter. Ze hebben daar schorsingen voor gekregen en van de vereniging een gele kaart. Die hebben gezegd: nog één keer en we trekken jullie uit de competitie.”

Luister hier naar het interview van Radio 1 met de Amsterdamse wethouder Van der Burg:

‘Geen reden tot sluiten Nieuw Sloten’

Ondanks zijn kritiek op SV Nieuw Sloten, ziet Van der Burg geen reden om de Amsterdamse voetbalclub te sluiten. De wethouder gaat volgende week eerst in gesprek met het bestuur van de club.

Van der Burg sloot eerder voetbalclub Sporting Noord in Amsterdam nadat een speler vorig jaar met een flying kick een 77-jarige toeschouwer doodschopte. “Bij die club was heel veel mis. De club Nieuw Sloten heeft echter al actie ondernomen door het B1-team uit de competitie te halen en de spelers te royeren. Daarmee tonen zij zich bereidwillig hier juist mee om te gaan. Dat was bij Sporting Noord niet het geval”, aldus zijn woordvoerder toe.