8,5 jaar cel voor ontvoeren bankmedewerker

ABN Amro. Foto AFP ABN Amro. Foto AFP

Vijf mannen die eerder dit jaar betrokken waren bij de gewelddadige ontvoering van een medewerker van ABN AMRO en de gijzeling van zijn gezin in Hoofddorp, zijn veroordeeld tot celstraffen tot 8,5 jaar, meldt Novum. De mannen wilden de medewerker de kluis laten openen van het filiaal waar hij werkt, maar dat lukte niet.

Twee verdachten kregen 7,5 jaar cel en twee acht jaar. De rechtbank in Haarlem legde de vijfde verdachte 8,5 jaar cel op, omdat hij in januari ook nog een pizzakoerier beroofde in Alphen aan den Rijn. De verdachten moeten naast materiële schadevergoeding de slachtoffers ook bijna twintigduizend euro smartengeld betalen.

De mannen belden op 1 februari aan bij het gezin en drongen met geweld de woning binnen. De bankmedewerker kreeg een schok toegediend met een stroomstootwapen en zijn polsen werden vastgebonden. Zijn partner en tienerkinderen werden vastgebonden aan handen en voeten en onder bedreiging van messen op de eerste verdieping van de woning gegijzeld.

De man werd meegenomen in een bestelbus, ook al zei hij dat hij niet in de kluis kon komen. Hij moest namen van collega’s geven die dat wel konden. Een van de overvallers bleef ondertussen bij het gezin. De man werd uiteindelijk in de gestolen bestelbus achtergelaten op een carpoolstrook in Hazerswoude. De overvallers gingen ervandoor met rijbewijzen, geld, een horloge en de auto van het gezin.

    • Anouk Eigenraam