Winters weer

We zitten nog maar net in het meteorologische winterseizoen en de winter krijgt al steeds meer vorm. Zo vertoeven we al enige tijd in koude lucht afkomstig van de Noordpool en voorlopig lijkt hierin weinig te veranderen.

Sterker nog, de aangevoerde lucht lijkt zelfs nog kouder te worden. Daarbij komt ook nog eens dat het mooie weer – te koppelen aan de hogedrukgebieden – ver te zoeken is. We moeten het stellen met de nodige wisselvalligheid. Neerslag die onder deze condities steeds vaker in vaste vorm gaat vallen.

Vanavond sneeuwt het wellicht nog even door in de noordoostelijke provincies met de hierbij behorende ongemakken in het verkeer. Met de komst van wat zachtere lucht gaat de natte sneeuw hier uiteindelijk ook over in regen.

Hier achteraan vallen in de nacht door het hele land regenbuien bij een stevige wind. Tegen de ochtend wordt het landinwaarts meest droog met wat opklaringen. De temperatuur blijft boven nul.

Morgen vallen de meeste buien, een enkele met hagel, in de kustprovincies. Een enkele bui weet het land dieper binnen te dringen. Zo nu en dan schijnt de zon bij maxima van 6 of 7 graden op de thermometer. Verder is de westelijke wind matig tot vrij krachtig. De rest van de week koelt het steeds verder af en vallen er vooral aan zee buien, ook winterse. Vrijdag lijkt er langere tijd sneeuw te gaan vallen, maar het is nog de vraag of dit blijft liggen.