Waar komen kleine gaatjes in T-shirts vandaan?

„Iedereen herkent het: kleine gaatjes voorin een T-shirt, op buikhoogte. Vooral dames hebben er last van.” Nicole Verheij uit Linschoten vraagt zich af waar de gaatjes vandaan komen.

Een rondje over de redactie leert dat ook veel dames en een sporadische heer bij nrc.next door de gaatjes geplaagd worden. Oude en nieuwe shirts, goedkope en dure, niets blijft gespaard voor de kleine gaatjes die eruit zien alsof er motten aan vraten.

„Eén ding is zeker, motten zijn het niet”, zegt kledingimporteur Boekema uit Deventer. „Motten eten alleen wol. Gaatjes in katoen of acryl komen dus door iets anders.” Wat precies weet hij niet. Meneer Boekema had ook nog nooit van de gaatjes gehoord, klachten krijgt hij nooit. Ook de Wehkamp, de merken Only, Vero Moda en Vila en kledinggroothandel Basic Wear krijgen nooit klachten over gaatjes. Maar de vrouwelijke medewerkers van die bedrijven kennen het probleem allemaal wel uit eigen ervaring.

Op internet staan fora volgeschreven over dit mysterie. Verschillende suggesties die daar de ronde doen over de oorzaak zijn in ieder geval uit te sluiten. Uitsteekseltjes in de wasmachine zouden geen gaatjes op zo’n specifieke plek veroorzaken. Slecht wasmiddel en bijtend schoonmaakmiddel voor badkamer en WC idem dito. Brandgaatjes door as van een sigaret zou de oorzaak nog kunnen zijn, maar ook veel niet-rokers hebben er last van.

Dan blijft over wrijving. Een puntig stiksel van bijvoorbeeld een spijkerbroek, knoop of riem tegen de binnenkant van het shirt aan en een tafel, aanrecht of autogordel tegen de buitenkant van het shirt zorgen ervoor dat de vezels van de stof breken of uit elkaar getrokken worden. Shirts die in de broek worden gedragen, hebben de gaatjes niet.

Gaatjes rond stiksels kunnen trouwens wel door de productie komen. Het zijn zogenaamde ‘priemgaatjes’. Die worden bij het productieproces gemaakt om sneller te kunnen stikken, maar ze kunnen best eens op een verkeerde plek terechtgekomen zijn.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl