VVD wil arts op non-actief na onderzoek medische misser

Artsen naar wie een onderzoek loopt naar medische missers, moeten tijdens dat onderzoek op non-actief worden gesteld. Foto ANP / Gerald van Daalen
Artsen naar wie een onderzoek loopt naar medische missers, moeten tijdens dat onderzoek op non-actief worden gesteld. Foto ANP / Gerald van Daalen Artsen naar wie een onderzoek loopt naar medische missers, moeten tijdens dat onderzoek op non-actief worden gesteld. Foto ANP / Gerald van Daalen

Artsen naar wie een onderzoek loopt naar medische missers, moeten tijdens dat onderzoek op non-actief worden gesteld. Dat staat in een initiatiefvoorstel van de VVD. Nu worden artsen pas op non-actief gesteld als uit het onderzoek blijkt dat ze de fout in zijn gegaan.

Bij een strafrechtelijk onderzoek naar een mogelijke medische misser zou het medisch beroepsgeheim ook sneller moeten kunnen worden opgeheven, via een soort kort geding. Nu zouden artsen zich te lang achter het beroepsgeheim kunnen verschuilen, meldt persdienst Novum. Bij sterfgevallen zou niet de behandelend arts, maar een andere arts de doodsoorzaak moeten vaststellen. De partij zegt een cultuurverandering in de zorg te willen. Het initiatiefvoorstel is geschreven met patiëntenfederaties, de Orde van Medisch Specialisten, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en het Openbaar Ministerie.

Bij basisfouten moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) standaard een tuchtklacht indienen tegen de desbetreffende medewerker.

De veiligheidscultuur moet volgens VVD-Kamerlid Anne Mulder vergelijkbaar worden met die in de luchtvaart. Ze wijst erop dat incidenten daar uitgebreid worden onderzocht. De resultaten van het onderzoek worden dan naar alle piloten ter wereld gestuurd.

De meldplicht bij een niet-natuurlijke dood moet volgens de partij worden verruimd. Incidenten zouden verplicht in het medisch dossier van de patiënt moeten worden vermeld. Ook moeten artsen met elkaar kunnen meekijken in geanonimiseerde patiëntendossiers.