VS waarschuwen Syrië opnieuw om inzet chemische wapens

Foto AFP / Kevin Lamarque

De Amerikaanse regering accepteert de inzet van chemische wapens door het regime van de Syrische president Bashar al-Assad onder geen beding. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Hillary Clinton vanmiddag gezegd. Ze zei echter niet of er nieuwe bewijzen zijn opgedoken van de mogelijke inzet van het chemische wapenarsenaal.

In Praag herhaalde Clinton de verklaring van Obama eerder dit jaar dat met de inzet van chemische wapens voor de Verenigde Staten een grens wordt overschreden. Dit zal tot actie leiden, aldus de minister:

“Onze visie is kraakhelder: dit is een rode streep voor de Verenigde Staten. Ik ga niet zeggen wat we precies gaan doen in het geval er geloofwaardig bewijs is dat het regime-Assad chemische wapens heeft ingezet tegen de eigen bevolking. Maar het volstaat te zeggen dat we zeker actie ondernemen als dit gebeurt.”

Als Syrië de chemische wapens echt zou inzetten, zouden de VS vermoedelijk overgaan tot luchtbombardementen, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants. Zij zegt dat het Amerikaanse leger voor zo’n dramatisch scenario plannen klaar heeft liggen.

‘Conflict bij inzet wapens in nieuwe fase’

Syrië beschikt naar verluidt over honderden ballistische raketten die met een chemische lading kunnen worden uitgerust. Het wapenarsenaal vormt niet alleen voor de Syrische bevolking een bedreiging, maar ook voor buurlanden Turkije en Israël, belangrijke Amerikaanse bondgenoten. Volgens Clinton komt het conflict met de inzet van chemische wapens in een nieuwe fase terecht:

“We waarschuwen opnieuw in de zwaarst mogelijke bewoordingen dat hun gedrag verwerpelijk is, dat hun acties tegen de eigen bevolking tragisch zijn. Maar er is geen twijfel dat er een grens bestaat tussen de verschrikkingen die het Syrische volk nu al te verduren heeft gekregen en het overgaan tot het inzetten van hun chemische wapens, wat internationaal veroordeeld zou worden.”

Syrië zei na de uitspraken van Clinton in een reactie dat het, in het geval het daadwerkelijk chemische wapens zou bezitten, deze “onder geen omstandigheden” zou inzetten tegen de eigen bevolking. Of dat echt zo is betwijfelt Roelants:

“Ik heb experts gesproken die denken dat het Syrische regime in doodsnood nog wel eens zou kunnen overgaan tot de inzet van chemische wapens. Het regime komt, door het verlies van militaire bases aan de rebellen, wel steeds meer in het defensief.”

Poetin bespreekt situatie Syrië in Turkije

Tegen de achtergrond van het aanhoudende geweld in het land brewngt de Russische president Poetin vandaag een bezoek aan Turkije. Zeer waarschijnlijk zal de Turkse premier Erdogan er bij Poetin op aandringen de Russische steun aan de Syrische president Bashar Assad in te trekken. Tot nog toe is Moskou daar niet toe bereid. Rusland en China hebben met hun veto in de Veiligheidsraad strafmaatregelen van de Verenigde Naties tegen de Syrische regering tegengehouden.