VS vrezen ‘steeds meer’ dat Syrië chemische wapens wil inzetten

Witte Huis-woordvoerder Jay Carney vandaag.
Witte Huis-woordvoerder Jay Carney vandaag. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

De Verenigde Staten zijn ‘in toenemende mate’ bang dat Syrië het inzetten van chemische wapens overweegt.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van woordvoerder Jay Carney. Elk gebruik van chemische wapens zou een grens overtreden, stelde hij tijdens dagelijkse persconferentie in het Witte Huis. Over een mogelijke reactie vanuit de VS daarop, wilde hij niets zeggen. Wel zou er een ‘rampenplan’ in voorbereiding zijn. Carney deed zijn uitspraken als reactie op Hillary Clinton, die eerder zei dat de VS zouden ingrijpen als Syrië chemische wapens zou inzetten.

VN trekt al het niet-noodzakelijke personeel terug

De Verenigde Naties trekken alle medewerkers die niet noodzakelijkerwijs in het land moeten blijven, terug uit Syrië. De organisatie besloot dat vandaag uit zorg over de veiligheid van haar personeel. Alle reizen naar gebieden buiten Damascus zijn stopgezet. Alleen in noodgevallen mag het VN-personeel de Syrische hoofdstad verlaten.

Volgens Radhouane Nouicer, de humanitaire coördinator van de VN in de regio, wordt mogelijk een kwart van de honderd VN-medewerkers tegen het einde van volgende week al teruggehaald. De veiligheidssituatie is volgens Nouicer ‘ongelofelijk ingewikkeld’.