VS bekritiseren Israëlisch plan om in Palestina te bouwen

De Amerikaanse regering heeft vandaag scherpe kritiek geuit op Israël, dat drieduizend nieuwe woningen wil bouwen op bezet Palestijns gebied. De plannen zijn ‘met name schadelijk’ voor het hervatten van het vredesoverleg en staan haaks op het Amerikaanse beleid, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

De Amerikaanse regering heeft vandaag scherpe kritiek geuit op Israël, dat drieduizend nieuwe woningen wil bouwen op bezet Palestijns gebied. De plannen zijn ‘met name schadelijk’ voor het hervatten van het vredesoverleg en staan haaks op het Amerikaanse beleid, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Woordvoerder Mark Toner:

“De Verenigde Staten zijn tegen alle unilaterale acties, waaronder bouwactiviteiten op de Westoever en het bouwen van huizen in Oost-Jeruzalem, omdat ze het hervatten van directe, bilaterale onderhandelingen bemoeilijken en de uitkomst van die onderhandelingen in gevaar brengen.”

Met name het bouwproject ‘E1’ ligt zeer gevoelig. De uitvoering van dit project zou een einde maken aan de levensvatbaarheid van een toekomstige Palestijnse staat. De verbindingen tussen Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever en het noordelijk en het zuidelijk deel van de Westoever zouden dan worden doorgesneden.