In video’s: de veelzijdige carrière van de onverwacht overleden Jeroen Willems

Jeroen Willems tijdens de perspresentatie van 'Stellenbosch'.
Jeroen Willems tijdens de perspresentatie van 'Stellenbosch'. Foto ANP / Marcel Hemelrijk

Acteur Jeroen Willems overleed maandag als gevolg van een hartstilstand. Hij werd onwel tijdens een repetitie voor het 125-jarig jubileum van Carré. Willems speelde in vele films, series en toneelproducties, hij won tweemaal een Gouden Kalf, werd onderscheiden met de Louis d’Or en kon ook nog zingen. Een greep uit de hoogtepunten van een veelzijdig acteur.

Jeroen Willems werd in Maastricht geboren in 1962. Hij doorliep daar de toneelacademie en belandde bij Theatergroep Hollandia. Onder zijn eerste filmrollen vielen Tijd van leven (’96) en Wij Alexander (’98).

In 1999 ontving Willems een Gouden Kalf-nominatie voor beste acteur in de korte film Zaanse Nachten en in 2001 werd hij weer genomineerd, ditmaal voor zijn rol in het kostuumdrama Nynke.

In de dramaserie Bij ons in de Jordaan (2000) speelde hij Wim Sonneveld. Willems speelde de rol ‘mooi vals’, schreef NRC Handelsblad dat jaar over de serie.

Er volgden grote Nederlandse films, waaronder De Passievrucht (uit 2003), Ocean’s Twelve en Simon (beiden 2004). In die laatstgenoemde - veelgeprezen - film speelt hij de huisarts die Simon bijstaat tijdens zijn aftakelen. De film staat in zijn geheel op YouTube:

http://youtu.be/A_j61Ij0kvE

In de laatste jaren van het vorige decennium was Willems te zien in onder meer de films Zomerhitte (2008) en Komt een vrouw bij de dokter (2009).

De trailer van Zomerhitte:

Ook speelde hij veel in series, zoals zijn hoofdrol in Stellenbosch, de dramaserie uit 2007 die zich in het Zuid-Afrika van na de apartheid afspeelt. Willems speelde daarnaast in 2010 de hoofdrol in een uitvoering van Louis Andriessens theater-opera La Commedia in de prestigieuze Carnegie Hall in New York:

…en zingen deed hij onder meer in de serie Annie M.G. uit 2010:

In 2010 ontving Willems bovendien een Gouden Kalf voor beste mannelijke bijrol als Claus in Majesteit:

En in 2012 weer, voor zijn hoofdrol als beste acteur in de film Cop vs Killer. De trailer staat hieronder, de telefilm is hier (na 22:00 uur ‘s avonds) in z’n geheel te zien.

Hij was dit jaar ook Gast van het Jaar op het Nederlands Filmfestival. Daarvoor zong hij tijdens een nachtconcert in de Stadsschouwburg Utrecht liederen van Jacques Brel in het Nederlands:
http://youtu.be/V254Cpj_9IQ

En hier treedt hij op de Amsterdamse Uitmarkt op in augustus van dit jaar:

Ook in meerdere grote Nederlandse series was Willems te zien. In 2010 speelde hij rollen in Bellicher, De Troon en aan het begin van dit jaar was hij te zien in Lijn 32.

De eerste aflevering van die dramaserie:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In januari volgend jaar, ten slotte, komt De Ontmaskering van de Vastgoedfraude van de VPRO op televisie, waarin Willems de hoofdrol heeft.