Topman Büchner terug bij AkzoNobel

Na een afwezigheid van bijna drie maanden keert Ton Büchner komende vrijdag terug als bestuursvoorzitter van AkzoNobel.

„Ik ben blij om terug te keren naar mijn post”, liet Büchner vanmorgen in een persbericht weten. „Ik ben dankbaarheid verschuldigd aan mijn team, die zo goed het bedrijf hebben gerund tijdens mijn afwezigheid.”

Medio september maakte het verfconcern bekend dat Büchner zijn werk had neergelegd, nadat de diagnose „tijdelijke vermoeidheid” was gesteld. Vijf maanden eerder had hij de leiding overgenomen van Hans Wijers, die het concern negen jaar had geleid.

Na de ziekmelding in september daalde de koers met 5,5 procent. Vanmorgen steeg de koers met 1 procent nadat AkzoNobel het nieuws van zijn terugkeer bekend had gemaakt.

Op het hoofdkantoor in Amsterdam werd vanmorgen opgelucht ademgehaald na het koersherstel. Mocht Büchner onverhoopt niet terugkeren dan zou de koers verder kunnen dalen, waardoor AkzoNobel een interessante – goedkopere – overnamekandidaat zou kunnen worden voor concurrenten als bijvoorbeeld BASF.

AkzoNobel liet vanmorgen ook weten dat op 20 februari een actualisering van de strategie bekend wordt gemaakt; deze bijstelling was gepland voor 22 oktober. Büchner heeft al laten weten dat er „geen grote veranderingen” in het productaanbod en ook „geen grote acquisities” aan zitten te komen. Büchner (1965) was bestuursvoorzitter bij de Zwitserse machinebouwer Sulzer.