Tijd voor stap 2: toernooi winnen

Bij de Champions Trophy versloegen de hockeyers Pakistan en speelden gelijk tegen gastland Australië. Een nieuwe fase, op weg naar het WK in 2014.

Jamie Dwyer of Australia (2nd L) leaps through defenders from the Netherlands during their Pool B match at the Men's Hockey Champioships Trophy in Melbourne on December 2, 2012. The match finished 0-0. AFP PHOTO/Paul CROCK IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Jamie Dwyer of Australia (2nd L) leaps through defenders from the Netherlands during their Pool B match at the Men's Hockey Champioships Trophy in Melbourne on December 2, 2012. The match finished 0-0. AFP PHOTO/Paul CROCK IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE AFP

Sportredacteur

Rotterdam. Fase 1 – Nederland terugbrengen aan de wereldtop – is geslaagd. Vier maanden na het olympisch zilver van Londen begon Paul van Ass afgelopen weekeinde in Australië aan fase 2 van zijn carrière als coach van de nationale hockeyploeg, met een nieuw doel: een groot toernooi winnen.

Ze raken steeds verder onder het stof, als vervagende herinneringen: het laatste goud op een EK (2007), bij een Champions Trophy (2006), op de Olympische Spelen (2000) of het WK (1998). Maar met de nieuwe generatie hockeyers is het een kwestie van tijd voordat Nederland het weer een keer afmaakt, filosofeerde Van Ass een uurtje na de verloren olympische finale tegen Duitsland.

Met zijn verjongde selectie begon hij zaterdag in Melbourne aan de lange reis die moet leiden naar de wereldtitel van 2014, in het stadion van ADO Den Haag. En de eerste resultaten in het State Netball Hockey Centre zijn bemoedigend: een zege op een pover Pakistan (3-1) en een in het hockey zeldzaam doelpuntloos gelijkspel tegen Australië, de regerend wereldkampioen.

Van Ass mist in Melbourne liefst vijf man van de groep die in Londen zoveel indruk maakte. Aanvoerder Floris Evers, topschutter Roderick Weusthof en icoon Teun de Nooijer zwaaiden in Londen af als international. Routinier Robert van der Horst reisde niet mee naar Australië omdat hij binnenkort opnieuw vader wordt, terwijl strafcornerspecialist Mink van der Weerden geblesseerd achterbleef.

Met name de afwezigheid van De Nooijer, na 453 interlands, is onwerkelijk voor vaste volgers van de Champions Trophy. De Noord-Hollandse spelverdeler was er sinds 1994 altijd bij, zeventien keer op rij.

Maar er is leven na De Nooijer, weet Van Ass inmiddels. De excentrieke bondscoach die onlangs bijtekende tot het WK van 2014, is al twee jaar bezig een nieuwe generatie klaar te stomen die met fris, energiek en aanvallend hockey de magere resultaten van het laatste decennium wil doen vergeten.

Van Ass zag gisteren in Melbourne hoe zijn jonge ploeg – soms met kunst- en vliegwerk – overeind bleef tegen de sterke Australiërs. Het verschil in ervaring tussen beide ploegen is enorm: niemand in de huidige Nederlandse selectie weet wat het is om de Champions Trophy te winnen, de Australische ploeg telt drie hockeyers die in Melbourne op jacht zijn naar hun vijfde achtereenvolgende toernooizege, onder wie sterspeler Jamie Dwyer.

Mede daarom was Van Ass blij met de 0-0 tegen het gastland, een resultaat dat telt. „Ik hoop dat we het komende zondag nog eens over mogen doen”, zei hij na afloop tegenover de NOS, doelend op de finale van het toernooi. Hij dankte vooral zijn doelman Jaap Stockmann, die Nederland met een serie geweldige reddingen in de wedstrijd hield. Hij maakte liefst zeven Australische strafcorners onschadelijk. „Ach, daar sta ik toch voor?”, reageerde de doelman van Bloemendaal op Hockey.nl. Stockmann kon zich wel vinden in het resultaat. „Als ik eerlijk ben, was dit wel het hoogsthaalbare voor ons. We hebben twee fases goed gespeeld, maar over de hele wedstrijd bekeken was Australië beter.”

Maar ondanks de wisselingen in de ploeg is Nederland het aan zijn stand verplicht in elk geval die finale te halen. Want net als bij vorige postolympische Champions Trophy’s mist het evenement ook nu weer tal van grote spelers. Olympisch kampioen Duitsland stuurde een B-ploeg naar Melbourne, Spanje is er helemaal niet bij. Door de economische crisis is het geld van de Spaanse hockeybond op, waardoor de finalist van vorig jaar zich genoodzaakt zag af te zeggen.

Nederland wacht morgenochtend (Nederlandse tijd) misschien wel de interessantste ontmoeting van het toernooi: tegen België, dat wordt gecoacht door het Nederlandse duo Marc Lammers en assistent Jeroen Delmee. Het wordt geen walk-over, weet Van Ass. „België is fantastisch in opkomst. Ze werden vijfde op de Spelen. Dat wordt een tegenstander van formaat waar we niet altijd zomaar van zullen winnen.”