Sporters van 2012: weer Epke, Ranomi?

Turner Epke Zonderland en zwemster Ranomi Kromowidjojo zijn opnieuw genomineerd voor sportman en sportvrouw van het jaar. De twee werden vorig jaar ook al verkozen tot sporters van het jaar. De nieuwe prijzen worden 18 december uitgereikt tijdens een sportgala in Amsterdam.

Kromowidjojo behaalde dit jaar olympische gouden medailles op de 50 en de 100 meter vrije slag en ze won zilver in Londen met de estafetteploeg. Ook wielrenster Marianne Vos (olympisch wegkampioene), amazone Adelinde Cornelissen en zeilster Marit Bouwmeester (beiden olympisch zilver) zijn genomineerd voor sportvrouw van het jaar.

Epke Zonderland werd olympisch kampioen op de rekstok. Hij heeft in de categorie sportman van het jaar concurrentie van olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe, en schaatser Stefan Groothuis, wereldkampioen sprint.

In de categorie sportploeg van het jaar lijken de hockeyvrouwen de belangrijkste kanshebbers. Zij prolongeerden in Londen hun olympische titel. De andere genomineerden zijn een vrouwenestafetteploeg (zwemzilver) en een mannenestafetteploeg (atletiek), die Europees kampioen werden.

In de categorie ‘coach van het jaar’ zijn zwemtrainer Jacco Verharen, hockeycoach Max Caldas en turntrainer Daniël Knibbeler genomineerd. Ze droegen ieder bij aan een gouden medaille.