Soep eten met een lange witte baard

In principe maak ik een keer per jaar een pan erwtensoep, namelijk met Sinterklaas. In principe, want als ’t flink wil vriezen in januari of februari maak ik het nog wel eens. Er gaat niks boven een bord snert wanneer je met dooie tenen thuiskomt na een winterse fiets- of schaatstocht.

Maar u weet hoe het is met erwtensoep, je moet het een dag van tevoren maken wil ie echt lekker worden. Dus toen ik vorig jaar op 4 december spontaan vergat mijn gebruikelijke Klaassoep te koken, zat er niets anders op dan op 5 december een alternatief te verzinnen. Dat werd een linzensoep met een aantal klassieke erwtensoepelementen erin, maar toch net even anders, geuriger, pittiger ook, door het gebruik van rozemarijn, knoflook en chilivlokken.

De linzensoep smaakte zo goed dat ik dit jaar in gewetensnood verkeer. Traditioneel of onorthodox? Ik ga er nog een nachtje over slapen. En dat mag u ook doen. Hieronder alvast het recept voor de linzensoep. Op mijn blog etenenzo.nl staat een filmpje waarin ik een ouderwetse erwtensoep kook. Zoals het hoort, met een varkenspootje en een stuk gepekeld spek.

Ik denk trouwens dat het die goeie ouwe Sint geen moer uitmaakt. Soep is sowieso lastig eten met een baard.

Pel de knoflooktenen en snipper ze. Maak de groente schoon en snijd alles klein. Verwarm de olijfolie in een soeppan op matig vuur en bak hierin rustig het spek uit. Voeg de knoflook en chilivlokken toe en fruit een minuutje mee. Voeg ook de winterwortel, bleekselderij en prei toe. Nu mag het vuur iets hoger. Fruit de groenten al omscheppend een paar minuten tot ze wat kleur krijgen. Doe de tomatenpuree in de pan en bak nog enkele minuten om de blikkerige smaak kwijt te raken. Schenk dan de bouillon of het water in de pan. Voeg de (ongeweekte) linzen , het takje rozemarijn en het blaadje laurier toe en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel schuin op de pan en laat de soep ongeveer 1 uur koken. Het is de bedoeling dat de linzen stuk koken. Wel de rookworst volgens de instructies van de slager – meestal moet dit 15 – 20 minuten in net niet kokend water. Snijd de worst in plakjes en roer ze door de soep. Proef en maak de linzensoep pittig op smaak met zout en versgemalen peper. Lekker met warm stokbrood, maar met roggebrood en katenspek kan ook.