Ad Scheepbouwer stopt als FD-columnist na geweigerde column

De mededeling op pagina 9 van Het Financieele Dagblad van vrijdagochtend.
De mededeling op pagina 9 van Het Financieele Dagblad van vrijdagochtend.

Voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer stopt als columnist voor Het Financieele Dagblad. Dat bevestigt hij zojuist telefonisch aan NRC Handelsblad. Hij heeft gisteren zijn ontslag ingediend bij hoofdredacteur Jan Bonjer uit onvrede over diens besluit om Scheepbouwers column van afgelopen vrijdag niet te publiceren.

Bonjer had daartoe besloten omdat hij vond dat de column (hier te lezen) “onder de journalistieke maat van het FD” was gemaakt. Scheepbouwer had kritiek geuit op een reconstructie in het FD van vorige week zaterdag over het ziekteverlof van bestuursvoorzitter Ton Büchner van AkzoNobel. Volgens Bonjer was dat “een aanval” op de auteur van dat artikel “en dus een aanval op het FD”. Hij vond ook dat de column van Scheepbouwer “tal van feitelijke onjuistheden” bevatte. Op Bonjers verzoek om de column te herschrijven had Scheepbouwer afwijzend gereageerd.

Scheepbouwer zegt desgevraagd nu niet langer voor het FD te willen schrijven omdat “er geen basis voor verdere samenwerking is als de columnist wordt gewikt en gewogen door de hoofdredactie”.

“Ik stop er gewoon mee en ik kom niet meer op dat besluit terug.”

De man die na zijn pensionering bij KPN als investeerder in enkele bedrijven stapte, waaronder Wehkamp.nl en zakenbank Oyens & Van Eeghen, was sinds de zomer columnist van het FD. “Ik heb dat met veel plezier gedaan, maar het is voor mij geen halszaak.” De financiële vergoeding die het FD hem voor zijn columns aanbood, stelde Scheepbouwer beschikbaar voor een goede doelenfonds van het FD ten behoeve van journalisten in landen waar de persvrijheid in het geding is.

Hoofdredacteur Bonjer was vanavond niet bereikbaar voor een reactie.