‘Respectabele auteurs worden geloosd door uitgeverijen’

Omslag van Peter Drehmanns' laatste roman De schrijver en zijn meisjes

Schrijver en dichter Peter Drehmanns klaagt vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant over het klimaat bij literaire uitgeverijen. Volgens hem wordt ‘het literaire hart van de hedendaagse uitgever ondermijnd door zijn bedrijfseconomische brein’.

Afgaand op het artikel van Peter Drehmanns op de pagina Opinie & Debat in de Volkskrant van vandaag, staat het er niet goed voor bij de Nederlandse literaire uitgevers.

Drehmanns publiceerde de afgelopen twaalf jaar elf boeken bij vooraanstaande uitgeverijen als Contact en Querido, maar dat bleek geen garantie te zijn om ook een twaalfde boek te mogen publiceren. Querido, de uitgever van Drehmanns’ laatste boek De schrijver en zijn meisjes, ‘verzette onder invloed van de belabberde conjunctuur de bakens van gedurfd naar behoudend en commercieel’ zodat Drehmanns te horen kreeg dat hij zijn ‘schrijfdrift moest beteugelen’: er was slechts ruimte voor één boek in de drie jaar. Daarop vertrok Drehmanns bij Querido, om er vervolgens achter te komen dat ook de ‘gevestigde en meer avontuurlijke’ uitgeverijen geen nieuwe Drehmanns wilden uitgeven.


De weigering is volgens Drehmanns exemplarisch voor de gang van zaken bij veel Nederlandse literaire uitgeverijen: niet de literaire staat van dienst doet ertoe, maar de commerciële potentie. Drehmanns merkt dan ook op dat ‘wijd en zijd respectabele auteurs met een respectabel oeuvre respectloos geloosd’ worden. Als (het enige) voorbeeld noemt Drehmanns de P.C. Hooftprijswinnaar H.C. ten Berge, die gedwongen zou  zijn om zijn laatste roman in eigen beheer uit te geven.

Volgens Drehmanns  ontbreekt het de uitgeverijen aan moed. ‘Het excuus van de crisis wordt allerwegen aangewend om een deerniswekkende geestelijke nivellering te rechtvaardigen’.