Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Voetbalclub Buitenboys: onze grensrechter is overleden

De grensrechter die vlagde bij voetbalclub Buitenboys en werd mishandeld door jeugdspelers van Nieuw Sloten is overleden.
De grensrechter die vlagde bij voetbalclub Buitenboys en werd mishandeld door jeugdspelers van Nieuw Sloten is overleden. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De 41-jarige grensrechter die gisteren werd mishandeld in Almere is vanmiddag alsnog overleden. Dat meldt voetbalclub Buitenboys op Twitter.

Twitter avatar Buitenboys SC Buitenboys Met groot verdriet geven wij kennis van het overlijden van onze @Buitenboys grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Familie heel veel sterkte.
Twitter avatar Buitenboys SC Buitenboys Onze grensrechter Richard overleed om 17:30 uur in bijzijn van zijn familie. Dit geweld op de velden moet stoppen ! #stopzinloosgeweld

Er kwamen vanmiddag tegengestelde berichten naar buiten over de toestand van de grensrechter. Een woordvoerder van de politie Utrecht verklaarde eerder dat de man zou zijn overleden, maar de zoon van de grensrechter sprak dat tegen. Een woordvoerder van de politie liet nrc.nl toen weten dat de grensrechter klinisch dood was.

Nu verklaart de voetbalclub dat zijn grensrechter om half zes in bijzijn van zijn familie is overleden.

De KNVB komt later vanavond met een verklaring, laat de voetbalbond weten:

Twitter avatar KNVBpers PersvoorlichtingKNVB #KNVB komt rond 19 uur met schriftelijke verklaring over nasleep van incident met assistent-scheidsrechter in #Almere #amateurvoetbal

De verdachten worden naar verwachting dinsdag voorgeleid

Gisteren werd bekend dat de grensrechter bij voetbalclub Buitenboys in Almere ernstig was mishandeld door voetballers van club Nieuw Sloten. Na afloop van de wedstrijd werd de grensrechter hard geslagen en geschopt. Hij werd tegen de grond gewerkt en getrapt. Toen hij wegrende, werd hij weer geschopt en geslagen. Enkele uren later werd hij onwel en zakte hij in elkaar. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht

Drie verdachten van 15 en 16 jaar uit Amsterdam zijn vannacht aangehouden voor de mishandeling en zitten vast. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Politie en justitie hebben het onderzoek naar de mishandeling naar aanleiding van de ontwikkelingen opgeschaald: “Gezien de ernst van de zaak is er een groter rechercheteam opgezet”, laat het Openbaar Ministerie aan persdienst Novum weten. De drie verdachten worden naar verwachting dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Lelystad.

‘Dit heeft niets met sport te maken’

De mishandeling leidde vandaag tot geschokte reacties. Minister van Sport Edith Schippers noemde het “verschrikkelijk” en sprak haar medeleven uit aan de betrokken grensrechter en familie. Schippers:

“Dit heeft niks meer met sport te maken en kan op geen enkele wijze getolereerd worden.”