‘Pedofiel bekendmaken aan publiek helpt niet’

Het Ministerie van Justitie in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout
Het Ministerie van Justitie in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout Het Ministerie van Justitie in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het informeren van het publiek als zedendelinquenten op vrije voeten komen, leidt er niet toe dat zij minder vaak opnieuw in de fout gaan. Pedoseksuelen verbieden te gaan wonen bij plaatsen waar veel kinderen komen, is ook zinloos. Dit blijkt uit vandaag verschenen onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie.

Beide maatregelen worden in de Verenigde Staten veelvuldig toegepast, maar volgens het WODC is er geen bewijs dat ze leiden tot minder recidive, zo meldt persdienst Novum. Verplichte registratie bij de autoriteiten heeft bij de gevaarlijke zedendelinquenten mogelijk wel enig effect, stellen de onderzoekers.

Toezicht en controle leiden alleen tot minder kans op recidive als ze worden gecombineerd met therapie. Libidoremmende medicatie is ‘veelbelovend’. De effectiviteit van toezicht hangt verder af van de aard en intensiteit ervan, de relatie tussen delinquent en toezichthouder en randvoorwaarden zoals geschikte huisvesting.

Het informeren van het publiek kan wel zorgen voor sociale uitsluiting van zedendelinquenten die hun straf hebben uitgezeten. Dat is minder het geval bij de aanpak die in Nederland wordt gekozen, waarbij instanties beperkt op de hoogte worden gesteld en waarbij omwonenden discreet worden geïnformeerd. Van deze aanpak is echter weer niet bekend of recidive wordt teruggedrongen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie betrekt de onderzoeksresultaten bij de uitwerking van een wetsvoorstel dat levenslang toezicht op zedendelinquenten mogelijk moet maken.