Oppositie Koeweit noemt nieuw gekozen parlement onwettig

De oproep van de zijde van de Koeweitse oppositie tot een verkiezingsboycot heeft zaterdag succes gehad in de zin dat de opkomst volgens niet-officiële cijfers met 40 procent de laagste was ooit. Maar de andere kant van de medaille is dat het nu met regeringsaanhangers volgepakte parlement veel coöperatiever zal staan tegenover de regering dan zijn voorgangers. Bij de laatste verkiezingen, in februari, die werden gewonnen door de oppositie, bedroeg de opkomst 60 procent.

Een brede oppositiecoalitie van sunnitische fundamentalisten, tribale bondgenoten en liberalen, die in het vorige parlement een meerderheid had, had tot de boycot opgeroepen uit protest tegen de nieuwe kieswet. Het nieuwe kiessysteem was volgens de oppositie dusdanig georganiseerd dat hoe dan ook een overwinning van regeringsaanhangers gewaarborgd was.

De oppositie noemde het nieuwe parlement gisteren „onwettig” en riep meteen op tot ontbinding ervan. Een woordvoerder van de oppositie, ex-parlementslid Faisal al-Muslim, kondigde verdere demonstraties aan tot nieuwe verkiezingen worden georganiseerd. In de aanloop naar de verkiezingen hebben al herhaaldelijk betogingen plaatsgehad tegen de kieswet. Vrijdag nog gingen tienduizenden mensen de straat op om te protesteren.

Koeweit heeft het levendigste parlement van alle Arabische Golfstaten, maar een langdurige machtsstrijd tussen regering en oppositie heeft tot een politieke en economische verlamming geleid. Daardoor is de groei van de Koeweitse economie achtergebleven bij die van andere Golfstaten. De Koeweitse beurs bloeide gisteren op na de bekendmaking van de uitslag.

De oppositie beschuldigt de regering, behalve van manipulatie van de kieswet, ook van corruptie en van groeiende inspanningen om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen.

„Nu is er een parlement dat voor de regering is”, zei de Koeweitse hoogleraar politieke wetenschappen Shafeeq Ghabra gisteren. „Nu kan de regering alles doen wat ze wilde en waarvan ze zei dat ze was verhinderd om te doen. De vraag is nu, zal ze dat doen?” (Reuters, AP, AFP)