Ook paus Benedictus aan het twitteren geslagen; 100 volgers per minuut erbij

FILE - In this June 28, 2011 file photo, Pope Benedict XVI touches a touchpad to send a tweet for the launch of the Vatican news information portal "www.news.va", at the Vatican. The Vatican said Monday, Dec. 3, 2012, that Pope Benedict XVI will start tweeting in six languages from his own personal handle (at)Pontifex, on Dec. 12. The pontiff will be using a question and answer format in his first Tweet, focusing on answering questions about faith — in 140 characters. (AP Photo/Osservatore Romano, File) EDITORIAL USE ONLY
FILE - In this June 28, 2011 file photo, Pope Benedict XVI touches a touchpad to send a tweet for the launch of the Vatican news information portal "www.news.va", at the Vatican. The Vatican said Monday, Dec. 3, 2012, that Pope Benedict XVI will start tweeting in six languages from his own personal handle (at)Pontifex, on Dec. 12. The pontiff will be using a question and answer format in his first Tweet, focusing on answering questions about faith — in 140 characters. (AP Photo/Osservatore Romano, File) EDITORIAL USE ONLY De paus stuurde in juni vorig jaar zijn eerste tweet. Foto AP / Osservatore Romano

Paus Benedictus XVI schrijft binnenkort als @Pontifex zijn eerste tweet. De geestelijke is dusdanig populair dat hij na er de bekendmaking van zijn twitternaam per minuut honderd volgers bijkreeg. Naast de hoofdaccount (Engels) zijn er ook accounts in het Duits, Spaans, Portugees, Pools, Italiaans, Frans en Arabisch.

Het eigentijdse karakter van het Vaticaan was al eerder merkbaar, want de katholieke staat beschikt ook over een YouTubekanaal, een Facebookapplicatie en een Twitterkanaal. Maar ook onder de naam van de paus zal nu dus getwitterd worden. In juni vorig jaar stuurde de paus zijn eerste tweet:

‘Jezus sprak mensen ook toe in hun eigen taal’

Maar de geestelijke achtte het toch noodzakelijk om een eigen Twitteraccount te openen. “Jezus was een communicator die de mensen uit zijn tijd toesprak in hun eigen taal.” En dat is precies wat de 85-jarige paus ook wil doen, zegt aartsbisschop Claudio Maria Celli. Dat moet prima lukken, want as we speak telt de paus al bijna 40.000 volgers.

Nu is het niet zo dat de katholiek leider dagelijks uren achtereen tweets de wereld in zal zenden. Sterker, alleen de eerste zal van zijn hand komen. Daarna nemen medewerkers het tweeten voor hun rekening (wel op basis van wat de paus op papier zet).

’12 december eerste tweet’

Benedictus is overigens niet de eerste geestelijke die aan het twitteren is geslagen. De nieuwe geestelijk leider van de koptische christenen, paus Tawadros II, was hem voor. Ook andere geestelijke leiders twitteren, zoals de Dalai Lama en de aanstaande aartsbisschop van Canterbury.

Eerdere berichten meldden dat de paus vandaag al zou twitteren, maar volgens NOS-correspondent Rob Zoutberg moet de katholieke leider nog “even wennen”:

Twitter avatar ropzout Rop Zoutberg Paus moet nog wel even wennen. Eerste tweet pas op 12 december. #pontifex

Ook maakt Zoutberg bekend dat er een heuse pausapp opkomst is.

Twitter avatar ropzout Rop Zoutberg Persconferentie Vaticaan gaat nog steeds door. Nu met nieuws dat de Pope app eraan komt.

En degenen die niet kunnen wachten, kunnen zich tegoed doen aan een van de vele nepaccounts van de paus.

Twitter avatar The_PopeXVI Paus Benedictus XVII volgens #rtlnieuws ben ik 12 dec te vinden op twitter. Onjuist want zoals jullie zien zit ik er al op http://t.co/XNnn0Cl4 #zijneheiligheid
Twitter avatar Benedict_XVI Pope Benedict XVI I am blessing my homies
Twitter avatar PopeBenedict_16 Pope Benedict XVI Sorry. My rap battle with members of the Lutheran Interfaith Caucus is in less than an hour and I’m nervous! #papalrapbattle #infallibleMC