Noord-Korea kondigt lancering van raket aan

Noord-Korea heeft gisteren aangekondigd dat het nog deze maand een nieuwe raket voor de lange afstand wil lanceren om een satelliet in omloop te brengen.

De lancering komt op een gevoelig moment in de regio. In Zuid-Korea zijn op 19 december presidentsverkiezingen, terwijl Japan op 16 december een nieuw lagerhuis kiest. Veel analisten vrezen dat een succesvolle lancering de nucleaire dreiging van Noord-Korea, dat de afgelopen jaren al twee kernproeven heeft gehouden, zou versterken.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau meldde dat de lancering tussen 10 en 22 december zal plaatsvinden. Zuid-Koreaanse functionarissen, die anoniem wilden blijven, zeiden gisteren ervan uit te gaan dat de raket vooral over zee zal vliegen en uiteindelijk ergens in de Stille Oceaan tussen Japan en de Filippijen zal neerkomen.

Landen in de regio, waaronder China en Rusland, hebben bezorgd gereageerd en het bewind in Pyongyang opgeroepen van de lancering af te zien. De Verenigde Staten veroordeelden het Noord-Koreaanse voornemen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde dit een „hoogst provocerende daad”.

Deskundigen menen dat Kim Jong-un, de nieuwe Noord-Koreaanse leider, met een geslaagde lancering zijn volk en het buitenland wil laten zien dat zijn land onder zijn leiding op dit gebied tot veel in staat is.

In april mislukte een soortgelijke Noord-Koreaanse lancering. Noord-Koreaanse deskundigen zouden inmiddels hebben achterhaald wat er destijds verkeerd liep. (Reuters, AP)