Murdochs eerste iPad-krant stopt ermee - niet rendabel

Mediamagnaat Rupert Murdoch stopt met iPad-krant The Daily. Op 15 december valt het doek voor de krant, die in februari vorig jaar met veel tamtam werd gelanceerd. Het bedrijfsmodel blijkt niet rendabel.

‘Inhoud is oppervlakkig en slecht geschreven’

The Daily was het eerste dagblad ter wereld dat alleen op tabletcomputer iPad van Apple verscheen. Er was eigenlijk maar een nadeel aan ‘de krant van de toekomst’, zo schreef NRC-redacteur Ward Wijndelts bij de lancering; “de artikelen zijn oppervlakkig en slecht geschreven”.

De verklaring van Murdochs News Corporation:

“From its launch, The Daily was a bold experiment in digital publishing and an amazing vehicle for innovation. Unfortunately, our experience was that we could not find a large enough audience quickly enough to convince us the business model was sustainable in the long-term. Therefore we will take the very best of what we have learned at The Daily and apply it to all our properties.”

Enkele reacties uit het medialandschap

Jay Rosen, mediaprofessor:

Twitter avatar jayrosen_nyu Jay Rosen The Daily was a news app for the tablet aimed at… that’s the trouble, isn’t it? No one knew. http://t.co/kKfeNTDT But it was worth trying.

Jeff Jarvis, internetgoeroe:

Twitter avatar jeffjarvis Jeff Jarvis Shocked. RT @NiemanLab: The Daily, News Corp.’s iPad-only “newspaper,” will shut down on Dec. 15. http://t.co/GADA0Zif

Howard Kurtz, mediacriticus en CNN-presentator:

Twitter avatar HowardKurtz HowardKurtz Murdoch folding The Daily - I never quite understood what it was or what it wanted to be

Ted Chamberlain, nieuwscoördinator bij National Geographic:

Twitter avatar Ted_Chamberlain Ted Chamberlain What’s 1 lesson of the @daily closing? It’s a multiplatform world. Yes, print-only is a dead model, but tablet-only sure isn’t the answer.

NewsCorp. investeerde 30 miljoen dollar om The Daily uit de grond te stampen. De krant heeft redacties in New York en Los Angeles (en vooral veel freelancers): dat kost een half miljoen dollar per week. In juli werd bekend dat bijna een derde van het personeel moest opstappen. De redacties werden aangestuurd door Jesse Angelo, die terug zal keren naar zijn oude werkgever: de New York Post, net zoals The Daily in het bezit van Murdoch’s News Corp.