Morsi's aanhang evenaart oppositie

Egyptenaren protesteren massaal voor en tegen president Morsi en de ontwerp-grondwet. Die zal het wel halen, zo wordt verwacht.

Supporter of Egyptian President Mohamed Mursi with his family chant pro-Mursi slogans, during a rally in the vicinity of Cairo University and Nahdet Misr Square in Giza, on the outskirts of Cairo December 1, 2012. Tens of thousands of Islamists demonstrated in Cairo on Saturday in support of President Mohamed Mursi, who is racing through a constitution to try to defuse opposition fury over his newly expanded powers. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Supporter of Egyptian President Mohamed Mursi with his family chant pro-Mursi slogans, during a rally in the vicinity of Cairo University and Nahdet Misr Square in Giza, on the outskirts of Cairo December 1, 2012. Tens of thousands of Islamists demonstrated in Cairo on Saturday in support of President Mohamed Mursi, who is racing through a constitution to try to defuse opposition fury over his newly expanded powers. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Op het laatste moment was besloten dat de ‘millioneya’ (miljoenenmars) ter ondersteuning van president Mohammed Morsi zaterdag niet zou doorgaan op het Tahrirplein in Kairo, waar tegenstanders van Morsi’s omstreden decreet sinds vorige week dinsdag een zitstaking houden. Maar de alternatieve locatie, het Nahdaplein in Giza, was daarom niet minder symbolisch.

‘Nahda’ betekent ‘ontwaken’. Het is behalve de naam van de partij van de Moslimbroeders in Tunesië ook de naam van het langetermijn-programma van de Moslimbroeders in Egypte. Ook de naam die aan de betoging werd gegeven loog er niet om: ‘de dag van legitimiteit en shari’a’, het islamitisch recht. De plaats die de islam krijgt in de nieuwe grondwet is het grootste struikelblok voor de oppositie.

Hisham Misallem, zijn vrouw Imen en zijn zwager Mohammed Ali hebben daar geen probleem mee. Het drietal zit op het gazon van het Nahdaplein uit te rusten. Imen, met een grijze niqaab, gezichtssluier, wiegt haar baby. Ze zijn helemaal uit Alexandrië gekomen „om aan Egypte te tonen dat er meer mensen achter Morsi staan dan er tegen hem zijn”.

En dat ze met meer zijn, daar twijfelt Ali niet aan. „Het Tahrirplein was leeg vorige week dinsdag”, zegt hij. Al geeft hij toe dat hij er niet bij was en het dus niet zeker kan weten. Volgens de meeste schattingen kwamen er dinsdag, en opnieuw vrijdag, meer dan 200.000 mensen op straat tegen Morsi’s machtsgreep. „Het zijn aanhangers van het vorige regime die dergelijke leugens verspreiden via de media”, weet Ali.

Misallem en Ali zijn allebei studenten aan de universiteit van Al-Azhar, de hoogste autoriteit in de sunnitische islam, die in de grondwet een adviserende rol krijgt inzake islamitisch recht.

Volgens Misallem is dat goed. „Al-Azhar kan een bufferrol spelen tussen de Moslimbroederschap en de salafisten”, zegt hij. „De shari’a gaat niet alleen over het afkappen van handen of het stenigen van vrouwen”, stelt Ali gerust. „Dat zal heel zelden gebeuren. Voor een vrouw kan worden gestenigd moeten er vier mannelijke getuigen zijn van haar ontrouw.”

Dé vraag is nu of een meerderheid van de 83 miljoen Egyptenaren Morsi wil volgen op de weg die hij is ingeslagen. Zijn aanhangers waren zaterdag zeker even talrijk als zijn tegenstanders op het Tahrirplein. Maar in het licht van Morsi’s bewering dat „80 tot 90 procent” van de Egyptenaren achter hem staat, was dat een slechte opkomst. Volgens één – niet noodzakelijk betrouwbare – peiling is de steun voor Morsi de afgelopen week gezakt van 78 procent naar 57 procent. Vrijdag werd Morsi zelfs uitgejouwd door moskeegangers toen de imam hem in zijn preek vergeleek met de profeet Mohammed.

Morsi werd gekozen met 51,7 procent van de stemmen, maar een deel daarvan kwam van mensen die vooral zijn rivaal Ahmed Shafiq, de kandidaat van het oude regime, buiten de deur wilden houden. Veel van die mensen stonden vorige week tegen Morsi te betogen, samen met veel Shafiq-stemmers. Een betere maatstaf voor Morsi’s aanhang is zijn uitslag in de eerste ronde: 5,7 miljoen stemmen of zo’n 26 procent van de uitgebrachte stemmen.

Toch twijfelt bijna niemand eraan dat de nieuwe grondwet op 15 december zal worden goedgekeurd. Toen de oppositie vorig jaar een nee-campagne organiseerde tegen een voorlopige grondwet botste die op het argument van de tegenpartij dat een nee-stem een stem tegen de islam en tegen de stabiliteit was. Deze keer speelt ook mee dat een succesvolle nee-campagne tot gevolg zou hebben dat Morsi zijn superbevoegdheden behoudt.

Vicepresident Mahmoud Mekki, een onafhankelijke, raadde de oppositie gisteren in een televisie-interview aan zich te concentreren op de parlementsverkiezingen, die kort na het goedkeuren van de grondwet moeten plaatsvinden. „Deze grondwet is er niet voor de eeuwigheid”, aldus Mekki, „zorg dat u meer zetels behaalt in het parlement zodat uw stem kan worden gehoord.”

De oppositie heeft voor morgenavond opgeroepen tot een protestmars naar het presidentieel paleis in Heliopolis.