Michael Jacksons kleding bracht 5 miljoen op, en Lady Gaga was erbij

Zijn witte met Swarovski-kristallen ingelegde rechterhandschoen ging weg voor ruim 115.000 dollar. Een veiling bij sterrenveilinghuis Julien’s Auctions in de Beverly Hills Gallery heeft voor een omvangrijke Michael Jackson-collectie ruim vijf miljoen dollar opgeleverd.

Michael Jackson tijdens zijn Dangerous-tour in de Rotterdamse Kuip, 30 juni 1992.
Michael Jackson tijdens zijn Dangerous-tour in de Rotterdamse Kuip, 30 juni 1992. Foto ANP

Zijn witte met Swarovski-kristallen ingelegde rechterhandschoen ging weg voor ruim 115.000 dollar. Zijn zwarte Dangerous tourjack (‘92-’93) met goudkleurige metalen emblemen, munitiegordel en de, speciaal om zijn handschoen alle ruimte te geven, kortere rechtermouw met armband werd verkocht voor 216.000 dollar. Een veiling bij sterrenveilinghuis Julien’s Auctions in de Beverly Hills Gallery heeft voor een omvangrijke Michael Jackson-collectie ruim vijf miljoen dollar opgeleverd.

Het ging om garderobe-items en memorabilia uit de collectie van Jacksons persoonlijke kledingontwerpers Dennis Tompkins en Michael Bush. De stukken waren niet meer te zien sinds de popster ze droeg op het podium en in video’s. Jackson was nauw berokken bij de ontwerpen. Elk item bevat een label van Dennis Tompkins & Michael Bush. De concepten en de creaties worden geduid in het boek The King of Style, geschreven door Michael Bush.

De tourkostuums liepen goed. De gouden en zilveren spandex outfit die de popster droeg bij de opening van de concerten in de HIStory wereldtournee bracht ruim 83.000 dollar op:

Diverse zijden colbertjasjes met gouden gespen in militaire stijl, gedragen tijdens concerten of in Jacksons vrije tijd, brachten tussen de 35.000 en 90.000 dollar op. Ook de futuristische outfit die Michael droeg in de videoclip van Scream, opgenomen met zijn zus Janet, werd geveild. Een zwart glimmende broek en zwart avant-garde shirt met een rubberen driedimensionaal patroon gingen voor 156.000 dollar weg.

Daarnaast gingen ook jumpsuits van The Jackson Five, die ze droegen op het podium of in de televisieserie, de zonnebrillen uit de Victory-tijd, diverse gesigneerde foto’s en programmaboeken, losse showriemen, jasjes en schoenen, naar een nieuwe eigenaar.

Opvallend was de hoeveelheid aankopen van zangeres Lady Gaga bij de veiling – met veilingbordje nummer 462 kocht ze in totaal vijfenvijftig items voor anderhalf miljoen dollar. Zij liet via Twitter weten dat ze de Jackson-items ‘deskundig’ zal archiveren:

Twitter avatar ladygaga Lady Gaga The 55 pieces I collected today will be archived & expertly cared for in the spirit & love of Michael Jackson, his bravery, & fans worldwide