Merkel sluit kwijtschelding Griekse schulden niet uit

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sluit niet uit dat de komende jaren Griekse schulden moeten worden kwijtgescholden. Dat zou wat haar betreft vanaf 2014 kunnen worden overwogen.

„Als Griekenland op een dag voldoende inkomsten heeft en het kan doen zonder nieuwe leningen, dan moeten wij de situatie opnieuw beoordelen”, zei Merkel in een vraaggesprek met de krant Bild am Sonntag. Volgens haar zal dat, als alles volgens plan verloopt, niet eerder het geval zijn dan na 2014-2015.

Duitsland heeft zich altijd fel verzet tegen een schuldsanering, die met name door het IMF werd bepleit. De Duitse minister Wolfgang Schäuble (Financiën) sloot vorige week een schuldsanering niet meer uit. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) is tegen een schuldsanering, maar vindt het wel „ongewenst”. Jens Weidmann, president van de Duitse centrale bank, zei vorige week dat schuldverlichting voor Griekenland een optie is als dat land alle noodzakelijke economische hervormingen heeft doorgevoerd. Schuldverlichting kan volgens hem noodzakelijk zijn om de Grieken weer toegang te geven tot de financiële markten. Het is nu nog te vroeg voor een afschrijving op de vorderingen. Die opvatting wordt gedeeld door Merkel en Schäuble.

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben vorige week in Brussel de deur op een kier gezet voor het kwijtschelden van een deel van de Griekse staatsschuld. De eurolanden verlagen de rente die Griekenland betaalt over de eerste twee noodleningen. Ook mag Griekenland er vijftien jaar langer over doen om de leningen terug te betalen. Eind vorige week gaf het Duitse parlement zijn goedkeuring. Bij Merkel zijn aarzelingen om het verlies op Griekse schulden te nemen voor de verkiezingen in de herfst. De oppositie zou er baat bij kunnen hebben.

Griekenland heeft vanmorgen de voorwaarden bekend gemaakt waaronder het land een twintigtal staatsobligaties wil terugkopen. Houders van de stukken kunnen maximaal 32,2 tot 40,1 procent van hun inleg terugkrijgen, conform de marktkoersen voor Griekse staatsleningen. Het aanbod geldt tot 7 december. Het gaat om obligaties die allemaal tot 24 februari lopen in de jaren 2023 tot en met 2042. Gemiddeld staat er per lening ongeveer 3 miljard euro uit. Griekenland wil maximaal 10 miljard euro uitgeven aan de terugkoop.