Memorabel weekeinde: Johan 1 en Johan 2 gelijktijdig ontslagen

Toeval of niet, maar Johan Cruijff en Johan Neeskens, twee grote namen uit het Nederlandse voetbal en in hun tijd als speler bekend als Johan 1 en Johan 2, zijn afgelopen weekeinde ontslagen.

Cruijff is niet meer welkom bij de Mexicaanse club Chivas Guadalajara, waarvan hij adviseur was. De club heeft onder andere de jeugdopleiding aan de hand van Cruijffs ideeën vorm gegeven.

Neeskens is als trainer ontslagen bij de Zuid-Afrikaanse voetbalclub Mamelodi Sundowns. Door tegenvallende resultaten – van de twaalf competitiewedstrijden gingen er tien verloren – stond Neeskens positie al geruime tijd ter discussie. Het ontslag werd zaterdag definitief na een nederlaag (1-0) van de Sundowns tegen Bloemfontein Celtic in de finale van de League Cup.

Neeskens wordt opgevolgd door Pitso Misomane, voormalig bondscoach van Zuid-Afrika.

Cruijff was negen maanden geleden in dienst getreden van Chivas. Hij kreeg als opdracht de afgegleden club te reorganiseren. Chivas bereikte nog wel de play-offs van de Mexicaanse competitie, maar werd vervolgens in de eerste ronde uitgeschakeld.

Eigenaar van Chivas, Jorge Vergara, huurde Cruijff in. Hij zei bij de presentatie dat de voormalige vedette een contract van drie jaar had gekregen als deeltijdadviseur. Cruijff liet toen weten dat geduld nodig is en dat hij niet van plan was trainer te worden. Op Cruijffs advies werd trainer Ignacio Ambriz vervangen door John van ’t Schip, die mag blijven. De club liet na het ontslag van Cruijff weten dat er in de trainingsstaf niets verandert.

Chivas heeft elf keer de landstitel veroverd en is daarmee recordhouder in het Mexicaanse voetbal. De laatste jaren gaat het echter steeds slechter met de club. Vergara is hard op zoek naar een manier om het nieuwe stadion van de club vol te krijgen. (Novum/AP)