Mattijs wint modeprijzen op Dutch Fashion Awards 2012

Mattijs van Bergen (32) is de winnaar van de de twee belangrijkste prijzen van de jaarlijkse Dutch Fashion Awards: de hoofdprijs (25.000 euro) en de International Incubator Award, goed voor een plaats op een modebeurs en in een showroom in Italië, plus een onkostenvergoeding van 4.000 euro. De jury prees het joie de vivre dat uit de kleren sprak.

Van Bergen maakte zijn uitbundige collectie vol onverwachte stofcombinaties uit resten stof die hij nog in zijn atelier had liggen. Een groots opgezette soloshow had niet geleid tot bestellingen en de commerciële collectie hij hij ontwierp voor Aaiko werd niet in productie genomen. Geld voor nieuwe stoffen was er daarom niet. „Maar toen ik eenmaal was begonnen, bleek het ontzettend leuk om op deze manier te werken”, zei de ontwerper.

Dertien modeprofessionals, onder wie elf uit het buitenland, waren vrijdagavond in de Grote Kerk in Den Haag aanwezig om de ontwerpers uit te kiezen die de meeste kans maken om internationaal door te breken – want daar gaat het om bij de Dutch Fashion Awards – en er waren vijf prijzen te verdelen onder de vijf genomineerden.

De nieuwe Fair Luxury Award ging naar de enige genomineerde die altijd verantwoord werkt: Elsien Gringhuis. Zij mag een collectie laten produceren in Turkije. De eveneens nieuwe Dutch Touch Paris Award was voor Anne de Grijff, die haar vrouwenkleren komend seizoen op een beurs in Parijs mag hangen. Mannenmodeontwerper Hyun Yeu werd beloond met de Dutch Incubator Award: twee seizoenen kan hij zijn label Ado les Scents verkopen in een boetiek in Rotterdam.