Links wil met Bersani verkiezingen Italië winnen

De linkse voorverkiezingen gisteren in Italië zijn gewonnen door de 61-jarige Pier Luigi Bersani.

De linkse Italiaanse kiezers lieten er gisteren geen misverstand over bestaan: liever de beproefde partijleider Pier Luigi Bersani als lijsttrekker, ook al is hij een beetje saai, dan zijn 24 jaar jongere uitdager Matteo Renzi, de burgemeester van Florence, die veel aandacht had getrokken met de slogan dat hij de oude politieke garde naar de sloop wil brengen.

De uitslagen waren gisteravond laat nog niet definitief, maar de meeste voorspellingen gaven Bersani in deze tweede ronde ongeveer 61 procent van de stemmen, tegen 39 procent voor Renzi.

Bersani maakt nu een uitstekende kans ook de parlementsverkiezingen begin volgend jaar te winnen – een precieze datum is er nog niet. Het rechtse kamp is verdeeld en oud-premier Berlusconi aarzelt of hij niet toch een keer zelf zal meedoen. En ook al is er veel waardering voor de huidige premier Mario Monti, een technocraat, een grote meerderheid van de Italiaanse kiezers vindt het weer tijd voor een ‘politieke’ premier.

Bersani heeft zeven jaar ervaring als minister in eerdere linkse kabinetten. Hij is traditioneler links dan Renzi en kreeg bijvoorbeeld in de tweestrijd de grootste vakbond achter zich. Renzi’s kracht was dat hij jongeren en centrumkiezers enthousiast wist te krijgen voor de politiek. Bersani zal nu willen proberen het onmiskenbare elan van deze voorverkiezingen vast te houden. NRC