Kortkolom buitenland

Luchtmacht Syrië in aanval bij Damascus

beiroet. De Syrische luchtmacht heeft gisteren voorsteden van de hoofdstad Damascus die in handen zijn van rebellen aangevallen. Volgens oppositiezegslieden werden tientallen mensen gedood en gewond bij dit deel van een fel offensief om rebellen weg te houden van de internationale luchthaven en van de hoofdstad in het algemeen. De luchthaven ging gisteren weer open na drie dagen gesloten te zijn geweest in verband met een opmars van rebellen. Ook internet werkt sinds zaterdag weer. Waarom internet donderdag uit de lucht ging is niet duidelijk. (Reuters, AFP)

Fillon verwerpt nieuw plan Copé voor UMP

Parijs. De Franse oud-premier François Fillon heeft gisteren een nieuw voorstel van zijn rivaal Jean-François Copé in de strijd om het leiderschap van de centrum-rechtse UMP te beslechten, meteen verworpen. De crisis in de partij duurt voort. Copé stelde voor om in 2014 nieuwe interne voorzittersverkiezingen te organiseren. Fillon blijft erbij dat nieuwe verkiezingen onmiddellijk moeten plaatsvinden. Met miniem verschil won Copé de interne verkiezingen van 19 november. Fillon beschuldigt Copé van fraude en richtte zijn eigen parlementaire fractie op om druk op Copé uit te oefenen. (AFP)

Oud-premier Pahor president Slovenië

Ljubljana. De sociaal-democraat Borut Pahor heeft gisteren de presidentsverkiezingen in Slovenië gewonnen. Hij versloeg met ongeveer 67 tegen 33 procent van de stemmen zijn centrum- linkse tegenstander, zittend president Danilo Türk. Pahors kabinet was vorig jaar ten val gekomen na protesten tegen bezuinigingsmaatregelen. De 49-jarige Pahor steunt in grote lijnen de saneringsplannen van het centrum- rechtse kabinet. Het presidentschap is in Slovenië een overwegend ceremoniële functie, maar de president heeft veel invloed in het publieke debat. (AFP, Reuters)

Regering Colombia stelt FARC ultimatum

Bogotá. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft november 2013 als deadline gesteld voor een vredesakkoord met de guerrillabeweging FARC. De vredesbesprekingen, die momenteel gaande zijn in Cuba, moeten „maanden en geen jaren” duren, zei Santos. De president zei dat zijn regering alle noodzakelijke garanties zal geven zodat de FARC de wapens kan inleveren en zich kan omvormen tot een politieke partij. Hij zei dat iedere poging om de ontwapening te vertragen onacceptabel is. De FARC heeft nog niet gereageerd op de deadline. (BBC)

Pact nieuwe president Mexico met oppositie

mexico stad. Enrique Peña Nieto, die zaterdag is ingezworen als de nieuwe president van Mexico, heeft gisteren met oppositieleiders een overeenkomst getekend om de economie en het onderwijs te hervormen. Met Peña Nieto komt de PRI weer aan de macht, de partij die Mexico 71 jaar regeerde tot ze 12 jaar terug de verkiezingen verloor. (AP, Reuters)

Werkplaats Mexico: De Wereld