Kortkolom binnenland

Inspectie: thuisstudies hbo te gemakkelijk

Rotterdam. Studenten hebben de afgelopen jaren veel te gemakkelijk hbo-diploma’s gekregen van thuisstudeerinstellingen als het LOI en het NCOI.Dat concludeert de onderwijsinspectie uit een onderzoek naar dertien opleidingen. De studielast bij de aanbieders van verkorte hbo-opleidingen was gemiddeld 45 procent te laag. Verder waren veel studiepunten met onvoldoende onderbouwing of onterecht toegekend en functioneerden examencommissies vaak niet goed. Bij de dertien opleidingen hebben de afgelopen jaren vijfhonderd mensen een hbo-diploma gehaald. (NRC)

Kamer bezorgd over giftige lucht in cockpit

Rotterdam. De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de aanwezigheid van giftige stoffen in de lucht van vliegtuigcabines, na een publicatie in NRC Handelsblad hierover dit weekend. Verantwoordelijk staatssecretaris Mansfeld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) moet de Kamer uitleg geven over de mogelijk schadelijke werking van deze stoffen voor de gezondheid van piloten en stewardessen. D66 denkt aan een hoorzitting over het onderwerp, zoals eerder in het Duitse parlement gebeurde. In Duitsland stortte in 2010 een toestel van German Wings met 149 passagiers bijna neer boven Keulen. De piloten waren bijna bewusteloos geraakt, mogelijk na inademing van giftige dampen. (NRC)

Opnieuw vuurwerk in woning Opheusden

Opheusden. In een woning in Opheusden waar twee weken geleden een man zwaargewond raakte die met vuurwerk aan het knutselen was, is gisteren opnieuw vuurwerk gevonden. Vermoedelijk gaat het om zwaar, illegaal vuurwerk. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het verwijderd. Daarbij werden dertien woningen in de buurt ontruimd, meldde de politie. De man die eerder gewond raakte, ligt nog in het ziekenhuis. (Novum)

Ontruiming na brand in parkeergarage R’dam

Rotterdam. Door een brand in een parkeergarage onder een Rotterdams wooncomplex zijn gistermiddag enkele woningen ontruimd. Verschillende voertuigen hadden vlam gevat. De bewoners van ten minste acht woningen moesten de nacht elders doorbrengen. Drie straten kwamen zonder stroom te zitten, meldde de veiligheidsregio. (Novum)