KNVB ‘diep geschokt’, club wil dat daders levenslang geroyeerd worden

Voetbalclub S.C. Buitenboys vanochtend.
Voetbalclub S.C. Buitenboys vanochtend. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De KNVB heeft in een verklaring vanavond laten weten dat het ‘diep geschokt’ is na het overlijden van de assistent-scheidsrechter die gisteren mishandeld werd. Nieuw Sloten verzoekt de voetbalbond om de mishandelaars, die voor de vereniging speelden, levenslang te royeren.

De KNVB stelt dat er na de wedstrijd tussen Nieuw Sloten B1 en Buitenboys B3 gisteren ‘plotseling’ een opstootje ontstond waarbij de assistent-scheidsrechter door enkele spelers van Nieuw Sloten zou zijn geslagen.

“Na interventie van de politie en de komst van een ambulance werd hij in zorgwekkende toestand afgevoerd naar een ziekenhuis. Daar is hij maandagmiddag overleden.”

Directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars in de verklaring:

“Allereerst wil ik namens de gehele KNVB en alle leden van de KNVB mijn medeleven uitspreken aan de familieleden en vrienden van het slachtoffer. Het is te gek voor woorden dat iemand tijdens het uitoefenen van een sportieve hobby het slachtoffer wordt van dergelijke agressie.”

Team uit de competitie gehaald, daders ‘levenslang royeren’

Het B1-team van Nieuw Sloten wordt uit de competitie gehaald, zo liet het bestuur van de club vanmiddag al weten. Verder heeft de vereniging de namen van de betrokkenen aan de KNVB doorgegeven. Op verzoek van het bestuur heeft de KNVB voor komend weekeinde alle 42 wedstrijden van teams van Nieuw Sloten uit de competitie gehaald. De betrokken spelers moeten levenslang geroyeerd worden, vindt de vereniging, die een verzoek daartoe heeft neergelegd bij de KNVB.

Vanavond is er in Almere overleg met het bestuur van Buitenboys. De overige vijf voetbalverenigingen uit Almere komen vanavond ook bij elkaar om het gebeurde te bespreken.

Grensrechter werd tegen de grond gewerkt, geslagen en getrapt

De mishandeling vond gisteren plaats na een wedstrijd tussen twee B-juniorenteams van Buitenboys en Nieuw Sloten. De grensrechter werd tegen de grond gewerkt, geslagen en getrapt. Toen hij wegrende, werd hij achterhaald en weer geschopt en geslagen. Enkele uren later werd hij onwel en zakte hij in elkaar. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vanmiddag rond 17:30 uur overleed.

Drie verdachten van 15 en 16 jaar uit Amsterdam zijn vannacht aangehouden. Zij zitten vast en worden naar verwachting morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Lelystad.

Mogelijk een stille tocht of bijeenkomst

De mishandeling leidde vandaag tot geschokte reacties. Minister van Sport Edith Schippers noemde het ‘verschrikkelijk’ en sprak haar medeleven uit aan de betrokken grensrechter en familie. “Dit heeft niks meer met sport te maken en kan op geen enkele wijze getolereerd worden”, zei ze.

Ook de gemeente Almere heeft haar medeleven betuigd. Wethouder van sport Rene Peeters (D66) is vanavond naar het clubhuis gegaan om met leden van de vereniging te spreken, zegt een woordvoerder. De gemeente bekijkt later in overleg met de familie of mogelijk een stille tocht of bijeenkomst wordt georganiseerd.