‘KLM aast op deel Virgin Atlantic’

De luchtvaartmaatschappijen Air France-KLM en Delta Air Lines azen op de overname van een deel van hun Britse branche-

genoot Virgin Atlantic. Dat meldde de The Sunday Times gisteren.

Momenteel is 51 procent van de aandelen nog in handen van Richard Branson, de Britse zakenman die prijsvechter Virgin Atlantic in 1984 oprichtte. Het resterende belang is sinds 1999 eigendom van Singapore Airlines, die daarvoor destijds ruim 600 miljoen pond betaalde.

Een woordvoerder van Singapore Airlines heeft tegenover diverse persbureaus bevestigd dat de luchtvaartmaatschappij in gesprek is met het Amerikaanse Delta.

Als Delta Air Lines het belang van 49 procent in Virgin kan overnemen, zou Air France-KLM de overige 51 procent van de aandelen willen kopen, schreef The Sunday Times. Air France-KLM en Delta werken al intensief samen op trans-Atlantische vluchten. Air France-KLM zou nodig zijn voor de koop van Virgin omdat regels uit Brussel voorschrijven dat vijftig procent van de aandelen van een Europese maatschappij in handen moet zijn van Europeanen. Air France-KLM wil niet reageren op het bericht.

Wel werd vanochtend bekend dat KLM fors moet inkrimpen: tot 2015 verdwijnen drieduizend banen, tien procent van alle medewerkers. Dat zei personeelsmanager Wim Kooijman vandaag in De Telegraaf. Bij zusterbedrijf Air France gaan vijfduizend banen verloren. Vooralsnog gebeurt dit zonder gedwongen ontslagen.

Virgin Atlantic begon in 1984 met één vliegtuig en één bestemming, maar vliegt inmiddels met 44 vliegtuigen op 35 bestemmingen. De luchtvaartmaatschappij, met ruim 8.100 medewerkers, vervoert jaarlijks zo’n zes miljoen reizigers. Vorig jaar maakte Virgin Atlantic 57 miljoen pond verlies (70,3 miljoen euro) op een omzet van 2,4 miljard pond.

Branson verwierf bekendheid met zijn platenlabel Virgin Records, dat hij in 1992 aan de Britse EMI Group verkocht. Afgelopen juli liet Branson weten dat hij plannen heeft om Virgin Records terug te kopen.