Jake uit ‘Two and a Half Men’ helpt mediaprediker

Tv-acteur Angus T. Jones noemde de comedy waarin hij speelt duivelse rotzooi. Daarmee hielp hij een evangelist aan een miljoenenpubliek.

Angus T. Jones met Miley Cyrus (Hannah Montana).
Angus T. Jones met Miley Cyrus (Hannah Montana).

Amerika’s meest besproken evangelist van dit moment neemt zelf de telefoon aan. Christopher Hudson (35) woont in een afgelegen dorpje in de zuidelijke staat Alabama. Ja zegt Hudson, hij is de man achter het geruchtmakende filmpje waarin Hollywoodacteur Angus T. Jones radicaal afstand neemt van de comedyserie waarin hij al jaren een hoofdrol speelt, Two and a Half Men. En nee, voegt Hudson eraan toe, langskomen voor een interview mag niet. „Sinds gisteren is het een gekkenhuis. Iedereen belt me, ik heb tijd voor mezelf nodig.”

Vorige week zette Hudson heel Hollywood op stelten. Hij publiceerde op YouTube een tweedelige getuigenis van de voormalige kindacteur Angus T. Jones. De 19-jarige Jones speelt de wat sullige Jake Harper in de serie, die in Nederland wordt uitgezonden door Veronica. Jake woont met zijn vader in het strandhuis in Malibu van zijn oom, tot vorig jaar gespeeld door Charlie Sheen. De comedyserie is met zijn seksgrappen al tien seizoenen een hit: iedere week haalt de sitcom circa vijftien miljoen kijkers.

Maar Jones wil niet meer acteren. Hij heeft zich bekeerd tot Zevendedagsadventist, vertelt hij in het filmpje aan Hudson. Nu weet hij dat de serie „rotzooi” is. „Houd alstublieft op met kijken. Ik wil niet meewerken aan het plan van de vijand [de duivel, red.]. Je kunt niet Godvrezend zijn en aan zo’n show meewerken.” Hudson treedt in het filmpje op als interviewer. Angus Jones vertelt dat hij Hudson gevonden heeft door op internet te zoeken naar antwoorden op zijn levensvragen. „Ik stuurde je een mailtje omdat ik benieuwd was naar je mening. En nu zit je hier, in Californië!” Jones noemt Hudsons filmpjes op diens YouTubekanaal (forerunner777) „een zegen voor mij”.

Het filmpje met Jones werd in een paar dagen twee miljoen keer bekeken. Charlie Sheen, die zelf de serie moest verlaten door overmatig drugsgebruik en ander onaangepast gedrag, zei gisteren dat Two and a Half Men blijkbaar „vervloekt” is. Hollywoodbladen vragen zich af of Jones zich deze week gewoon weer zal melden op de set van de serie. Angus Jones nam zijn uitspraak eind vorige week enigszins terug. Hij bood zijn verontschuldigingen aan „als ik respectloos met collega’s ben omgegaan”. Jones heeft zich aangesloten bij een kerk voor Zevendedagsadventisten. Deze kerk laat alleen in een schriftelijke verklaring weten dat ze niets met Christopher Hudson te maken heeft.

Hudson is in zijn manier van werken een typisch Amerikaans fenomeen: hij is een voorganger zonder gemeente, die zijn boodschap vooral via internet uitdraagt. De forerunner, zoals hij zichzelf online noemt, bereikt met zijn filmpjes op YouTube, tweets en facebookberichten tienduizenden mensen. Een „media ministry”, een mediagemeente, noemt Hudson het zelf. De filmpjes maakt hij alleen thuis, ver weg, in het gehucht Seale.

Hudson heeft een eenmansmissie, zoals er op internet talloze Amerikaanse evangelisten zonder kerk een groot publiek bereiken. In 2009 vestigde hij voor het eerst de aandacht op zich, toen hij in een filmpje op YouTube rapper Jay-Z beschuldigde van banden met de duivel en de vrijmetselarij. Dat filmpje werd een miljoen keer bekeken. De plannen voor een nieuw zorgstelsel van president Obama vergeleek hij met ideeën van Hitler. In andere filmpjes noemt hij masturbatie zondig, zegt hij dat de katholieke kerk een geheim plan heeft voor een nieuwe wereldorde en waarschuwt hij dat New York in de greep kan raken van kannibalisme. „Uw baby kan eruit zien als een kippenvleugeltje.” Op zijn website, forerunnerchronicles.com, verkoopt Hudson zijn boeken en dvd’s.

Volgens het roddelblad TMZ heeft Angus T. Jones met Hudson „een homofobe, anti-Obama eindtijdtheoreticus” omarmd. Hudson ontkent dat hij de spirituele leidsman is van Jones. „Hij gaat zijn eigen weg”, zegt hij. En daar wil hij het bij laten.