Jawel, het is gelukt: The Smiths staan in de Top 2000

The Smiths, die voor de eerste keer in de Top 2000 staan.
The Smiths, die voor de eerste keer in de Top 2000 staan.

De volledige Top 2000 van dit jaar kwam vandaag naar buiten, met 98 nieuwe liedjes. ‘All You Need Is Love’ valt eruit, terwijl die hit van Triggerfinger de hoogste nieuwe binnenkomer is. En, hoera: het vurige betoog dat we op de laatste stemdag hielden voor The Smiths, heeft effect gehad. ‘There Is A Light That Never Goes Out’ staat erin.

Pink Floyd met twee nummers de top-tien in

De top-tien van de lijst, die dus in de laatste paar uren van het jaar langskomt, bevat geen grote verrassingen. Queen (‘Bohemian Rhapsody’) en The Eagles (‘Hotel California’) blijven één en twee, ‘Stairway To Heaven’ van Led Zeppelin stijgt van vijf naar drie en passeert daarmee ‘Child In Time’ van Deep Purple en ‘Avond’ van Boudewijn de Groot. Twee nummers zijn nieuw in de top-tien en het zijn allebei Pink Floyd-nummers: ‘Shine On You Crazy Diamond’ op zeven en ‘Comfortably Numb’ op tien. ‘The River’ van Bruce Springsteen (van tien naar vijftien) en ‘Viva La Vida’ van Coldplay (van negen naar zestien) vallen eruit weg.

Pink Floyd met ‘Comfortably Numb’ op Live 8 in 2005, de laatste keer dat ze samen speelden:

Negenenveertig keer The Beatles, maar geen ‘All You Need Is Love’

Hoewel ‘All You Need Is Love’ van The Beatles de lijst dit jaar niet haalt, is het viertal nog wel hofleverancier met maar liefst 49 liedjes. De hoogste daarvan is ‘Hey Jude’ op 33. Ook The Rolling Stones (36 liedjes), ABBA (23), Queen (ook 23) en Michael Jackson (óók 23) komen veel langs. Bløf is met zeventien liedjes de meest voorkomende Nederlandse act.

Vorig jaar nog op 688, nu plotseling ontbrekend in de lijst: deze klassieker.

Nog wat feitjes:

  • De hoogste nieuwe binnenkomer (op 79) is ‘I Follow Rivers’, de cover waar de Belgische band Triggerfinger dit jaar een enorme hit scoorde;
  • De grootste stijger (van 1778 naar 249) is ‘Seven Nation Army’ van The White Stripes;
  • De grootste daler is ‘De Stroom’ van 3JS, die van 926 naar 1991 valt. Verder valt ook op dat Nick & Simon minder stemmen kregen: drie van hun nummers maakten een val van minstens 750 plekken.

Triggerfinger doet ‘I Follow Rivers’ in het radioprogramma GIEL:

The Smiths voor het eerst in de lijst - binnen op 1607

Dan ons persoonlijke succesje. Op vrijdag 23 november, de laatste dag waarop er gestemd kon worden, plaatsten we een pleidooi voor vijf nummers die volgens ons en onze lezers onterecht zouden ontbreken. Onder meer Elliott Smith en Wilco werden genoemd, maar uit de antwoorden op onze tweet en de reacties onder het artikel bleek dat velen de verontwaardiging over het ontbreken van één band in het bijzonder deelden. The Smiths.

De oproep:

Twitter avatar pzantingh Peter Zantingh Welk nummer zal volledig onterecht wederom ontbreken in de Top 2000? Ik maak een kort lijstje voor nrc.nl en suggesties zijn welkom.

En het antwoord dat uit meerdere hoeken kwam:

Twitter avatar norbertpek Norbert Pek @pzantingh There Is A Light That Never Goes Out van The Smiths. Er staat zelfs geen enkel Smiths-nummer in de voorkeurlijst. Treurig.
Twitter avatar SanneSofieee Sanne Sofie Grift @pzantingh inderdaad alles van the Smiths! Zelfs hun ‘commerciële’ nummers niet. There is a light en Hang the DJ etc.
Twitter avatar henkkanning Henk Kanning @pzantingh alles van The Smiths.. :(

Dus wij stelden voor ‘There Is A Light That Never Goes Out’ de lijst in te stemmen. Campagnejournalistiek, maar voor dit keer geoorloofd, dachten we. En kijk eens aan, The Smiths staan alsnog in de Top 2000 dit jaar. Het liedje komt nieuw binnen op 1607, een erg mooi plekje tussen Elton John en Anouk.

Baas boven baas, overigens: de Facebook-actie om ‘Angel Of Death’ van Slayer in de lijst te krijgen, had ook succes. De thrashmetalband komt binnen op 199 (!).