Het echtpaar Luo is toch overstag gegaan

A house is seen on November 24, 2012 (top), and being demolished by excavators on December 1, 2012 (bottom), in the middle of a newly built road in Wenling, Zhejiang province, in this combination picture. Luo Baogen, the owner of the house, who earlier refused to sign an agreement to allow his house to be demolished, finally signed the agreement after discussions with the local government and his relatives. Luo and his wife had said that the compensation offered was not enough to cover rebuilding costs, according to local media. The demolition of the house started this Saturday, local media reported. Luo 's house was the only building left standing on the road, which was paved through the village. REUTERS/Aly Song and China Daily (CHINA - Tags: BUSINESS CONSTRUCTION SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
A house is seen on November 24, 2012 (top), and being demolished by excavators on December 1, 2012 (bottom), in the middle of a newly built road in Wenling, Zhejiang province, in this combination picture. Luo Baogen, the owner of the house, who earlier refused to sign an agreement to allow his house to be demolished, finally signed the agreement after discussions with the local government and his relatives. Luo and his wife had said that the compensation offered was not enough to cover rebuilding costs, according to local media. The demolition of the house started this Saturday, local media reported. Luo 's house was the only building left standing on the road, which was paved through the village. REUTERS/Aly Song and China Daily (CHINA - Tags: BUSINESS CONSTRUCTION SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA REUTERS

Een bejaard Chinees echtpaar dat weigerde plaats te maken voor de aanleg van een nieuwe weg, is nu toch overstag.

Een huis midden op de weg, omdat een Chinees echtpaar weigerde plaats te maken voor de aanleg van een nieuwe weg. Het beeld ging vorige maand de hele wereld over als symbool van klein verzet tegen de autoriteiten. Nrc.next toonde de woning op de pagina ‘In Beeld’.

Maar de woning, midden op een zee van asfalt, is nu toch gesloopt. Eendenboer Luo Baogen en zijn vrouw zijn akkoord gegaan met een vergoeding van 32.000 euro. De woning in Xiayangzhang werd gisteren door bulldozers tegen de vlakte gegooid.

De buurt waar de twee woonden, moest plaats maken voor een verkeersweg. Luo (67) had de bouw van zijn huis net voor 74.000 euro afgerond. Een schadevergoeding van 27.000 euro wuifde hij weg. De wetten die privé-eigendom beschermen zijn de laatste jaren aangescherpt in China. De overheid mag niet langer zomaar woningen ‘verplaatsen’.

Waarom Luo het nieuwe bod wel accepteerde, is onduidelijk. Volgens dorpshoofd Chen Xuecai was Luo alle aandacht van de media moe en ging hij vrijwillig akkoord. AP