Het echtpaar Luo is toch overstag gegaan

Een bejaard Chinees echtpaar dat weigerde plaats te maken voor de aanleg van een nieuwe weg, is nu toch overstag.

Een huis midden op de weg, omdat een Chinees echtpaar weigerde plaats te maken voor de aanleg van een nieuwe weg. Het beeld ging vorige maand de hele wereld over als symbool van klein verzet tegen de autoriteiten. Nrc.next toonde de woning op de pagina ‘In Beeld’.

Maar de woning, midden op een zee van asfalt, is nu toch gesloopt. Eendenboer Luo Baogen en zijn vrouw zijn akkoord gegaan met een vergoeding van 32.000 euro. De woning in Xiayangzhang werd gisteren door bulldozers tegen de vlakte gegooid.

De buurt waar de twee woonden, moest plaats maken voor een verkeersweg. Luo (67) had de bouw van zijn huis net voor 74.000 euro afgerond. Een schadevergoeding van 27.000 euro wuifde hij weg. De wetten die privé-eigendom beschermen zijn de laatste jaren aangescherpt in China. De overheid mag niet langer zomaar woningen ‘verplaatsen’.

Waarom Luo het nieuwe bod wel accepteerde, is onduidelijk. Volgens dorpshoofd Chen Xuecai was Luo alle aandacht van de media moe en ging hij vrijwillig akkoord. AP