Fraude met pgb's kost tientallen miljoenen

Malafide bureaus vragen pgb’s aan op naam van mensen die van niets weten. De fraude is omvangrijker dan gedacht.

De fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) loopt in de tientallen miljoen euro’s. Dat meldde het ministerie van Volksgezondheid gisteren op gezag van het Openbaar Ministerie. De huidige regeling blijkt te fraudegevoelig.

De pgb’s, waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen, worden door malafide bureaus aangevraagd op naam van mensen die van niets weten. Daarbij wordt gebruikgemaakt van valse diagnoses die worden gesteld door psychiaters en andere artsen. Slechts bij 5 procent van de aanvragers van een pgb wordt goed gekeken of het geld juist is besteed.

Enkele gevallen van fraude op deze manier werden al eerder bekend. De schade daarvan liep in de miljoenen euro’s. Het is echter de eerste keer dat is onderzocht hoe fraudegevoelig het pgb nu eigenlijk is.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) kondigde gisteren een aantal maatregelen aan waarmee hij de fraude wil aanpakken. Zo zal het pgb voortaan niet meer worden overgemaakt, maar door het zorgkantoor worden bijgehouden. Ook moet er vaker een gesprek plaatsvinden, worden risicogroepen vaker gecontroleerd en gaan ministeries nauwer samenwerken.

Voor het bestrijden van de fraude is de komende twee jaar 30 miljoen euro beschikbaar. Tot nu toe is voor ongeveer 6 miljoen euro aan pgb-fraude teruggevorderd. Novum