Franse minister wilde aftreden om staalfabriek

De vrijdag door de Franse regering aangekondigde redding van de staalfabriek van ArcelorMittal in Noordoost-Frankrijk heeft geleid tot grote politieke spanningen binnen de regering.

Minister Arnaud Montebourg (Herindustrialisatie) wilde zaterdag aftreden, omdat de fabriek niet wordt genationaliseerd, schrijft de krant Libération vandaag. Op verzoek van president François Hollande blijft Montebourg toch aan.

De linkse Montebourg kan zich niet vinden in het akkoord met ArcelorMittal dat premier Jean-Marc Ayrault vrijdagavond aankondigde. Het grootste staalbedrijf ter wereld investeert 180 miljoen in de vestiging in Florange, nabij Metz, waardoor 629 geplande gedwongen ontslagen nu van de baan lijken te zijn.

ArcelorMittal kondigde in oktober aan dat het twee hoogovens in Florange wilde sluiten. Montebourg, als minister speciaal belast met het beschermen van de Franse industrie, pleitte onlangs nog voor „tijdelijke nationalisatie” van de staalfabriek om een nieuwe investeerder te vinden. Hij had ArcelorMittal eerder boos laten weten dat hij het bedrijf „niet langer wilde in Frankrijk” omdat het concern Frankrijk „niet gerespecteerd” had.

De beloofde investeringen van ArcelorMittal zijn, tot ergernis van Montebourg en de vakbonden, niet gericht op het openhouden van de hoogovens. Het geld moet ten goede komen aan de assemblage van staalproducten, niet aan de productie van staal zelf. De staalsector in Europa lijdt al jaren aan overproductie.

De bonden wijzen erop dat Arce-lorMittal de gastoevoer aan de twee ovens al aan het terugdraaien is. „Het is de definitieve dood van de hoogovens”, zei woordvoerder Edouard Martin van vakbond CFDT gisteren.

‘Florange’ is een symbooldossier geworden in de strijd van de socialistische regering om deïndustrialisatie van Frankrijk te keren. Politici van links en rechts hadden positief gereageerd op Montebourgs plan om de fabriek te nationaliseren. Maar president Hollande, die de Indiase topman en grootaandeelhouder Lakshmi Mittal vorige week persoonlijk ontving in het Elysée, was bevreesd dat het bedrijf Frankrijk geheel zou verlaten.

Hollande moet de eigenzinnige Montebourg in zijn regering houden om de linkerflank van zijn partij tevreden te houden, schrijven Franse kranten vandaag.