Fjodor Chitroek, de vader van de Russische tekenfilm (1917 - 2012)

Fjodor Chitroek was de ‘vader van de Sovjettekenfilm: iedere Rus kent zijn Winnie de Poeh-serie. Vandaag overleed hij, op 95-jarige leeftijd. Onze correspondent in Rusland, Thalia Verkade, interviewde Chitroek onlangs nog.

Screenshot uit Chitroeks Winnie The Poeh-serie.
Screenshot uit Chitroeks Winnie The Poeh-serie.

Fjodor Chitroek was de ‘vader van de Sovjettekenfilm: iedere Rus kent zijn Winnie de Poeh-serie. Vandaag overleed hij, op 95-jarige leeftijd. Onze correspondent in Rusland, Thalia Verkade, interviewde Chitroek onlangs nog.

Moskou, twee maanden geleden. Uiteraard is de vader van de Russische tekenfilm beschikbaar voor een interview, maar het zal indirect moeten verlopen, legt zijn vrouw Galina (84) telefonisch uit. Fjodor Chitroek is geboren in revolutiejaar 1917, doof en heeft een “boeket” aan ziektes. Zijn vrouw zal de vragen opschrijven, en zijn antwoorden daarop weer doorgeven door de telefoon. Zo vond het interview plaats, maar het bleef vervolgens liggen. Gisteren overleed Chitroek op 95-jarige leeftijd.

Elke Rus kent zijn Winnie de Poeh-serie, waarvan het eerste deel verscheen 1969. ‘Vinni Poech’ lijkt geenszins op de bedaagde, hoekige beer van E. H. Shepard, die de verhalen van A.A. Milne illustreerde. Chitroeks Poeh is donkerbruin, kogelrond en heeft ADHD. Een brutale stuiterbal die door en landschap van potloodkleurtjes rent, onvergelijkbaar met die van de Disney-studio’s. De serie kreeg een cultstatus.

Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

Tekenfilms in de Sovjettijd, vertelde Chitroek via zijn vrouw, werden als kindervermaak gezien, als ideologisch ongevaarlijk. Hijzelf zag animatie als volwaardige kunst. De tekenaar zegt:

“In alle tijden hebben kunstenaars zich moeten verhouden tot politieke macht. Maar een kunstenaar is altijd vrij als hij goedhartig te werk gaat.”

Chitroek zegt in zijn loopbaan slechts een keer problemen te hebben gehad met zijn autoriteiten, in verband met de tien minuten durende animatie Man in een kader (1966). Daarin klimt een mannetje op in de bureaucratie tot hij ontdekt dat hij in een schilderijlijst is beland. Chitroek moest bepaalde beelden van de ‘hogere kaders’ verwijderen. Het eindresultaat blijft vlijmscherp.

http://www.youtube.com/watch?v=f29hdIVV0qk

Vanaf 1938 werkte Chitroek meer dan een halve eeuw voor Sojoezmoeltfilm, de tekenfilmstudio van de Sovjetunie. Zijn eerste eigen productie, over een man die zijn buurvrouw vermoordt als gevolg van een zenuwinzinking door dagenlang burengerucht (Geschiedenis van een misdaad, 1961), was geïnspireerd door zijn eigen woonomstandigheden. De tekeningen zijn weinig preuts. Chitroek maakte graag gebruik van scheve perspectieven en met elkaar vloekende animeerstijlen, inclusief met de camera opgenomen filmbeelden.

http://youtu.be/5OY680RClng

In zijn kielzog groeide in Sovjet-Rusland de traditie van artistieke, fantasierijke tekenfilms die in het buitenland veelvuldig in de prijzen vielen. Een van Chitroeks leerlingen was Joeri Norstein, de maker van het veelgeprezen, mysterieuze Egeltje in de Mist (1975). “Chitroeks werken vormen de leerschool van de fantastische stijl”, zei Norstein vandaag. “Hij heeft de Sovjettraditie doorbroken en een totaal andere kant op geduwd”, aldus klei-animator Garry Bardin.

In Chitroeks Eiland (1973) krijgt een kereltje dat vastzit op een onbewoond eiland het te verduren van Amerikanen en andere figuren die geld aan hem willen verdienen.

Fjodor Chitroek had geen kritiek op de politieke macht. Hij bespotte slechts mensonvriendelijk gedrag.