FC Twente en Vitesse gedeeld eerste na simpele thuiszeges

FC Twente en Vitesse zijn de nieuwe koplopers in de eredivisie. Ze profiteerden via eenvoudige thuiszeges van de nederlaag van PSV bij Ajax. FC Twente staat op grond van een beter doelsaldo bovenaan en speelt zondag een uitwedstrijd in Eindhoven tegen nummer drie PSV.

FC Twente wist na drie gelijke spelen weer eens te winnen. De ploeg was zaterdagavond in Enschede met 2-0 te sterk voor ADO Den Haag. Dusan Tadic en Dmitry Bulykin braken in de tweede helft de ban, nadat ADO-aanvaller Tjaronn Chery met een rode kaart van het veld was gestuurd.

Vitesse heeft zich nu ook in de kop van de eredivisie genesteld. In Arnhem werd Roda JC gisteren eenvoudig met 3-0 verslagen. Jonathan Reis scoorde twee keer, Marco van Ginkel maakte het eerste doelpunt.

Het echec van Roda JC begon al voor de aftrap. De spelers mochten niet aantreden in hun eigen zwarte uitshirts, die volgens de Belgische scheidsrechter Jonathan Lardot te veel op die van de thuisploeg leken. Gehuld in tenues van de plaatselijke amateurclub Arnhemse Boys kwam Roda JC al na tien minuten op achterstand na een schot van Van Ginkel.

Vitesse bleef ook na de openingsgoal de wedstrijd domineren, al liet de 2-0 nog vrij lang op zich wachten. Pas drie minuten voor rust drukte Reis, die goed anticipeerde op een mooie pass van Wilfried Bony, het krachtsverschil wat duidelijker in de score uit. De Braziliaan was in de 62ste minuut opnieuw trefzeker, nadat Bony in de actie daarvoor de lat had geraakt.

Feyenoord heeft zaterdag de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk eenvoudig met 2-0 gewonnen. Graziano Pellè was de matchwinner voor de Rotterdammers. De Italiaanse spits, die nu al tien competitiegoals op zijn naam heeft staan, opende de score op slag van rust en was in de 57ste minuut opnieuw trefzeker.

De ploeg van trainer Ronald Koeman begon sterk in de Kuip, maar Jordy Clasie en Ruben Schaken wisten doelman Jeroen Zoet niet te verschalken. Vlak voor rust brak Pellè de ban door een voorzet van Clasie binnen te koppen. De bezoekers hadden daar voor rust weinig tegenover kunnen stellen.

In de tweede helft kreeg Schaken kans om de score te verdubbelen, maar daar moest opnieuw Pellè aan te pas komen. De Italiaan controleerde een voorzet van Schaken en trof doel. RKC Waalwijk, waar Erwin Koeman de hoofdtrainer is, was niet in staat nog iets aan die achterstand te doen.