EU: geen strengere regels internet

De Europese Unie en de Verenigde Staten maken zich op voor een gevecht met onder meer Rusland en China over het beheer van internet. De EU en de VS zijn fel gekant tegen een Russisch plan om internetverkeer te beperken en om het gemakkelijker te maken om de activiteiten van gebruikers te volgen.

De politieke strijd over internet vindt de komende twee weken plaats tijdens een bijeenkomst van de Internationale Telecom Unie (ITU) in Dubai. Van vandaag tot 14 december vergaderen de 193 lidstaten van de ITU, het VN-orgaan voor telecom, over nieuwe regels voor internet.

De EU is tegen vergaande plannen om internet te reguleren, inclusief voorstellen uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten om overheden meer controle te geven op het web. Nu is het beheer van internet, waaronder de uitgifte van domeinnamen en de techniek, merendeels in handen van private partijen.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) zei vrijdag dat voorstellen die voorafgaand aan Dubai zijn gelekt de ontwikkeling van internet dreigen te schaden. Zij ziet het web als essentiële commerciële infrastructuur en als netwerk waar informatie vrij kan stromen. „De EU vindt dat internet prima werkt”, aldus Kroes. „En als het niet kapot is, repareer het dan niet.”

Rusland vindt dat het land het recht heeft zijn nationale deel van internet te reguleren. Zo wil het onder meer cyberaanvallen aanpakken. De EU en de VS noemen dat een excuus om de vrijheid van meningsuiting te beperken. De EU maakt zich zorgen over plannen om dienstenaanbieders als Google, Skype en Facebook te laten betalen voor het gebruik van de netwerken in onder meer Afrikaanse landen. (Reuters)