Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

KNVB onderneemt stappen na ernstige mishandeling grensrechter

“Een verschrikkelijk incident. Voor het slachtoffer en voor de mensen die moesten toekijken”, zegt de KNVB vanmiddag over de mishandeling van een grensrechter gisteren in Almere. Dat meldt NOS. De KNVB probeert zoveel mogelijk verklaringen te krijgen van mensen die de mishandeling hebben gezien en daarna komt de zaak voor bij een tuchtcommissie.

Voetbalclub Nieuw Sloten de ochtend nadat leden van het jeugdelftal een grensrechter mishandelden in Almere.
Voetbalclub Nieuw Sloten de ochtend nadat leden van het jeugdelftal een grensrechter mishandelden in Almere. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

“Een verschrikkelijk incident. Voor het slachtoffer en voor de mensen die moesten toekijken”, zegt de KNVB vanmiddag over de mishandeling van een grensrechter gisteren in Almere. Dat meldt NOS. De KNVB probeert zoveel mogelijk verklaringen te krijgen van mensen die de mishandeling hebben gezien en daarna komt de zaak voor bij een tuchtcommissie.

Gisteren werd bekend dat een grensrechter bij voetbalclub Buitenboys in Almere ernstig is mishandeld door voetballers van club Nieuw Sloten van 15 en 16 jaar. Buitenboys tweette:

Twitter avatar Buitenboys SC Buitenboys Trieste dag @Buitenboys ! BB grensrechter na afloop van wedstrijd door spelers van #NieuwSloten B1 in elkaar getrapt #ernstigegevolven

De verdachten werden vannacht aangehouden voor de mishandeling. De drie voetballers zijn door hun club geroyeerd en zitten vast. Ze worden vandaag door de politie gehoord.

Na afloop van de wedstrijd werd de grensrechter hard geslagen en geschopt. Hij werd tegen de grond gewerkt en getrapt. Toen hij wegrende, werd hij weer geschopt en geslagen. Enkele uren later werd hij onwel en zakte hij in elkaar. Hij ligt nu in kritieke toestand in het ziekenhuis.

KNVB onderneemt stappen

Club Nieuw Sloten heeft de namen van de verdachten doorgegeven aan de KNVB en de ploeg is uit de competitie genomen. Als de KNVB verklaringen heeft verzameld zal de zaak voor een tuchtcommissie komen. Vorig seizoen konden spelers nog een levenslange schorsing krijgen, maar de KNVB is dit seizoen van die maatregel afgestapt. Een woordvoerder aan de NOS:

“Er waren veel geluiden dat jonge spelers een kans moeten krijgen in plaats van ze voor hun leven buiten te sluiten”

Toch verklaart de KNVB-woordvoerder dat dit incident niet licht zal worden opgepakt: “Dit is niet misselijk, daar moet je zwaar op inzetten.”