Ellende om ons te redden

Wat kwam er nog meer uit in de week dat Diederik Stapel debuteerde als nonfictie-auteur, vraagt Arjen Fortuin zich in zijn wekelijkse column af.

Misère moet de uitgeverij uit de modder trekken. Podium begint een ellendereeks, waarvan het eerste deel gevormd wordt door De blokkade, het nieuwe boek van Renate Dorrestein waarin zij schrijft over het writer’s block waarmee ze kampte na de voltooiing van De stiefmoeder. Podium wil twee ellendeboeken per jaar maken, waarbij de onderwerpen niet ver weg gezocht hoeven te worden.

Denk aan De omzetdip, door Podiumdirecteur Joost Nijsen zelf, over een zelfstandige uitgever die twintig procent van zijn omzet ziet verdampen en van negen naar zeven mensen in vaste dienst gaat. Of Komt een man bij de makelaar, over een schrijver die zijn huis moet verkopen. Voordat u voor spek en bonen gaat spieken: op de Funda-foto’s kun je wel de designboekenkast van Kluun bewonderen, maar niet de titels lezen. Een literaire site meldde deze week dat de vraagprijs van ‘Casa Kluun’ met twee ton is gezakt. Zo is de zakelijke hiërarchie in de boekenwereld gekenschetst: voor die twee ton koop je al snel een handvol stacaravans in Tuitjebroek, het onderkomen waar Joost Zwagerman zich het afgelopen jaar eenzaam terugtrok. Zwagerman heeft overigens nog niet ingetekend op de misèrereeks; zijn nieuwe boek gaat gewoon over mooie kunst.

Intussen is de toptitel uit het misèresegment geruisloos in handen gevallen van Mai Spijkers. De man die sinds Vijftig tinten grijs zijn bijnaam De Rat heeft ingeruild door De poenschepper bleek deze week ineens de uitgever van Ontsporing van Diederik Stapel, de wetenschapper die zich na een leven fabuleren eindelijk aan de non-fictie heeft gewijd. Zegt-ie.

Dat is ook commercieel een verstandige keuze van Stapel – want de fictie kwakkelt. De misèrebarometer van onderzoeksbureau GfK, dat de krimpende boekenverkoop op de voet volgt, geeft aan dat de omzet van fictie het laatste kwartaal 9 procent onder die van vorig jaar zit – en dat terwijl E.L. James alléén bijna evenveel verkoopt als de tien bestverkochte boeken van 2011 samen. En wat is de op één na hoogste fictietitel? Juist: Het leven van een loser.

Gelukkig verscheen deze week ook Alle dingen zijn schitterend van Alex Boogers – dat is fictie – als tegenwicht voor de misèrereeks, óók bij uitgeverij Podium. Die zijn voorjaarsaanbieding opent met de aankondiging van een dichtbundel; want een omzetdip hoeft geen uitgeefdip te zijn.